A fájlcsere jót tesz a társadalomnak

A fájlcsere jót tesz a társadalomnak

2004. március 30. 22:56, Kedd
Ezzel a nem mindennapi kijelentéssel állt elő két professzor. Két szakember, Felix Oberholzer, a Harvard Business School és Koleman Strumpf, az egyesült államokbeli Chapel Hill-ben lévő Észak-Karolinai Egyetem professzora szerint a fájlcserélő szolgáltatásoknak gyakorlatilag semmilyen hatásuk nincs a zenei eladásokra.

A professzorok 500 különböző, az Egyesült Államokban 2002. év második felében forgalomba került album eladási adatait vizsgálták meg. Az albumok közé csak olyan műveket válogattak be, amelyek felkerültek az adott időszakban a Nielsen SoundScan toplistáinak valamelyikére. Fájlcserélő hálózatként az OpenNAP-ot használták, mivel ennek a központi struktúrájának köszönhetően jól nyomon követhetők a különböző forgalmi adatok és felhasználói szokások.

A két kutató hosszas elemzések után végül is arra a következtetésre jutott, hogy statisztikailag bizonyítható: a fájl csereberének semmilyen negatív befolyása nincs az átlagos zenei albumok eladási adataira. Ráadásul a két szakember úgy vélte: a zenei ipar óriási veszteségeinek csupán csak rendkívül kis hányadáért tehetők felelőssé a fájlcserélő szolgáltatások és azokat használó userek. Sőt! Ami az egész tanulmány megállapításai közül a legérdekesebb, hogy a szupersztárok albumainak megvásárlása iránt a fájlcserélőknek köszönhetően - ugyan csak minimális mértékben -, de még nő is az érdeklődés.

Minimális negatív hatás egyedül a kis, szinte ismeretlen zenészek albumainak értékesítésénél figyelhető meg, dee statisztikailag ez utóbbi is szinte elhanyagolható mértékű. Oberholzer és Strumpf urak még tovább mennek. Szerintük ugyanis, ha összességében a fájlcserélésnek nincs negatív hatása a zenei iparra, akkor voltaképpen pozitív hatást fejt ki az egész társadalomra nézve. Hiszen nőnek a zeneszámok és az albumok eladásából származó bevételek. Ezt pedig csak alátámasztja az a tény, hogy a felhasználók egymás között milliárdnyi fájlt cserélnek ki. Mindez a két professzor olvasatában azt jelenti, hogy bizony nő az életszínvonal.

Kérdés mit gondolnak minderről a zenei ipari jogvédő szervezetek? Mert a fájlcserélők elleni egyre intenzívebbé váló hajtóvadászatokból ítélve, még közel sem változott meg a véleményük...

A tanulmány letöltése

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások