Növekedést prognosztizál a Siemens

Növekedést prognosztizál a Siemens

2004. április 1. 11:41, Csütörtök
Az elmúlt évek általános recesszióját követően szerény mértékű, de határozott növekedést prognosztizál az üzleti volumen tekintetében a Siemens Rt. Információs és Kommunikációs Hálózatok (ICN) ágazatának igazgatója, Bobek Ernő.

A mai sajtótájékoztatón elhangzott bejelentését nemcsak ágazata biztató statisztikáira alapozza, hanem a piaci trendek alapján elhatározott stratégiai súlyponteltolás sikerességére is. Az előrejelzés az ágazat valamennyi divizója - a szolgáltatói hálózatok, a carrier szerviz és a vállalati hálózatok - tekintetében érvényes.

A magyar távközlési piac meghatározó szereplője a kedvezőtlen gazdasági környezet hatásait és a vezetékes hálózatok hangforgalmához kötődő bevételek csökkenését sikeresen ellensúlyozta a hálózatok más célú hasznosítását szolgáló innovatív infokommunikációs megoldások és szélessávú technológiák értékesítésével. Ezzel a megelőző üzleti évben 15 milliárd forintos értékesítési árbevételt ért el. Az ágazat a jelenlegi üzleti évben hazai fejlesztésű megoldásokkal is piacra lép pozícióinak további szilárdítása érdekében. Ügyfelei számára versenyelőnyt, hálózati biztonságot és komplex telekommunikációs megoldásokat, szolgáltatásokat kínál.

Az ICN legújabb magyarországi fejlesztés a Siemens NetCheck elnevezésű hálózat minőség felügyeleti rendszer, amelyet az ágazat az idén tavasztól kínál a hazai közép- és nagyvállalatok számára. A csaknem 100 százalékos rendelkezésre állást az erőforrások takarékos igénybevételt garantáló megoldás gyakorlatilag kizárja a hálózat kieséséből származó termelési, értékesítési veszteségeket, és így a hálózat működtetési költségeinek akár tízszeresét is megtakarítja felhasználói számára. A Siemens NetCheck kiszámítható, megbízható munkavégzést tesz lehetővé. A Linux platformon futó, modulrendszerű, elosztott architektúrájú megoldás automatikus hálózat felderítést végez, küszöbértékek figyelése alapján riasztásokat küld, definiálja a hibát, és lehetővé teszi a beavatkozást a világhálón keresztül is. A rendszer szabadon alakítható és illeszthető a vállalati rendszerekhez, bármikor fejleszthető, és több szintű szolgáltatást nyújt a felhasználók számára.

Az új rendszert kipróbálták hazai cégek és az államigazgatás szervezetei. A Magyarországon 1998-óta jelen lévő, 1000 főt foglalkoztató Alpine Electronics Manufacturing of Europe Kft. teljes informatikai hálózatára kiterjedő monitorozást végeztetett a Siemens Rt. mérnökeivel. Az eredmények alapján a cég vezetősége elhatározta, hogy szerződést köt a hálózat felügyeleti rendszer használatára.

A Siemens ICN a távközlési szolgáltatók és a vállalatok kommunikációs megoldásainak világviszonylatban vezető szállítója. A 220 szakembert foglalkoztató magyarországi ágazat a hazai ADSL technológia első számú szállítója és a nemzetközi Siemens ADSL fejlesztésének egyik kompetencia központja. Az ADSL hozzáférést megvalósító DSLAM berendezések több mint 90%-át a hazai ICN szállította, amelynek eredményeként 2003 végéig mintegy 100 ezer ADSL előfizető rendszerbe kapcsolása valósult meg. 2004-ben a MATÁV újabb 100 ezer ADSL előfizető bekapcsolását tervezi.

Az év elején az ágazat keretszerződést írt alá az Antenna Távközlési Rt.-vel, 3,5GHz-es Breeze Access OFDM Pont multipont rádiós rendszer szállítására. Az OFDM rádiós termékek teljes körű IP szolgáltatást, nagy sebességet és nagy cellakapacitást, rugalmas telepítést, költséghatékony moduláris kiépítést tesznek lehetővé a szolgáltatók számára. Az ágazat az utóbbi időszakban döntő mértékben járul hozzá a távközlési liberalizáció egyik legfontosabb feltételének, a számhordozhatóságnak a megvalósításához az EWSD központok software upgrade-jének végrehajtásával.

A közelmúlt egyik stratégiailag fontos projektje a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIF) keretében végrehajtott IPv6 teszt az országos számítógép-hálózatba integrált Juniper routerrel. A Juniper routerek architektúrája lehetővé teszi a NIIF számára, hogy a maximális forgalomtovábbítási kapacitás mellett további intelligens szolgáltatásokat vezessen be a hálózatba. A Juniper routerek a legfrissebb IPv6 műszaki szolgáltatásokat a világon elsőként alkalmazzák szolgáltatói minőségben és megbízhatóságban.

A szolgáltató piac esetében az ICN egyik legfontosabb stratégiai célja a Next Generation megoldások és az ehhez kapcsolódó Next Generation Networks (NGN) platform elterjesztése. Megvalósítására a Siemens kifejlesztette a SURPASS termékcsaládot, amely a távközlési szolgáltatók számára lehetővé teszi konvergens IP hálózatok megvalósítását. A megoldás segítségével a szolgáltatók előfizetőik számára megvalósíthatják a hang-, video- és adatkommunikáció integrációját.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások