A tanárok többet interneteznek, mint diákjaik

A tanárok többet interneteznek, mint diákjaik

2004. április 8. 11:54, Csütörtök
A Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) pedagógusok körében végzett kutatása arra mutat rá, hogy a középiskolai tanárok a diákjaikál nagyobb arányban használják az internetet: mintegy 94 százalékuk.

A pedagógusok körében végzett felmérésben 298 középiskola 3654 pedagógusa vett részt 2003 őszén. Az országos középiskolai kutatások szerint a diákok 62 százaléka viszonylag rendszeresen látogatni szokott legalább egy oktatási portált, míg a pedagógusok 75 százaléka teszi ugyanezt. A www.felvetelizo.hu internetes oldalról, melyen május 5-éig Országos On-line Próbaérettségi és Próbafelvételi Verseny zajlik történelem illetve irodalom tantárgyakból, a pedagógusok 65 százaléka hallott. Oktatással kapcsolatos hírleveleket azonban csak a tanárok kisebbik hányada (23 százaléka) kap: 13 százalékuk a Sulinet hírlevelét, 10 százalékuk a FISZ Országos Oktatási Hírlevelét, 2 százalékuk az OFI Hírlevelét.

A pedagógusok 88 százaléka az iskolában, 46 százaléka az otthonában (is), 6 százalékuk pedig egyéb módon (ismerősnél, kávézóban) szörföl a Neten. Mindössze a válaszadók tizede mondta azt, hogy egyáltalán nem szokott internetezni, és 3 százalék volt azok aránya, akik nem válaszoltak a kérdésre. Örvendetes, hogy az eredmények az internet információs esélyegyenlőségben betöltött szerepét támasztják alá: hiszen semmilyen különbség nincs a különböző nagyságú településeken tanítók internetezési gyakoriságában. Ugyanakkor a tanárok lényegesen gyakrabban interneteznek, mint a tanárnők.

A naponta internetezők átlagosan napi 1,6 órát szörfölnek a világhálón, a hetente netezők átlagosan heti 2,8 órát, a havonta internetezők pedig átlagosan havi 2,4 órát. Arra a kérdésre, hogy mire használja rendszeresen az Internetet? a tanárok 83 százaléka válaszolt, és a válaszadók átlagosan 3,3 célt jelöltek meg a kérdőíven.


A leggyakrabban az e-mail és a keresők használatát jelölték, e tekintetben tehát nem térnek el az átlagos internet-használóktól. Ugyanakkor szórakozásra, kikapcsolódásra és letöltésekre ritkábban használják a világháló lehetőségeit, mint az átlagos felhasználók.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások