Az Axelero elsőként kezdi meg a szélessávú tartalomszolgáltatást Magyarországon

Az Axelero elsőként kezdi meg a szélessávú tartalomszolgáltatást Magyarországon

2004. április 14. 17:12, Szerda
[Infovilag] A hazai internetes piacon elsőként kezd szélessávú, strukturált tartalomszolgáltatást az Axelero Internet.

Az első valódi szélessávú tartalom-együttes bevezetését az Axelero azért tekinti mérföldkőnek, mert a "második nemzedékű internetet" indítja útjára, hogy a lehető legtöbb magyar felhasználó még vonzóbbnak találja a világhálót. Az [origo] Play néven megnyíló portál a szélessávon internetezők lendületesen növekvő hazai táborának kínál ingyenes és fizetős online tartalmakat - videó, kép, zene és játék témában. A kínálat folyamatosan bővülni fog, és már a közeli jövőben is értékes új szolgáltatások kezdődnek. Az Axelero szerint a jogdíjas tartalmak biztonságos terjesztésében az online-értékesítés is megfelelő megoldás, ám a legalkalmasabb üzleti modellek kialakítása még folyamatban van - világszerte és Magyarországon egyaránt. Az Axelero jóvoltából az első szélessávú tartalomszolgáltatás a nemzetközi fejlesztésekkel közel egy időben kezdődik Magyarországon.

Az április 15-én startoló [origo] Play portál létrehozásával az Axelero Internet célja az, hogy vonzó és választékos tartalmat kínáljon több mint félmillió, szélessávon internetező hazai felhasználó számára. A szélessávú tartalmak itthon jelenleg egyedülálló választékban érhetők el a portálon, amelyek közül témák szerint (videó, kép, zene és játék) választhatnak az idős és fiatal felhasználók, hiszen ez utóbbiak számára kialakított oldalon számos játék, szórakozási lehetőség és gyermek-fórumok várják őket. A portál megnyitásakor a jogdíjas tartalmak "stream" és igény-alapú ("on-demand") azaz valósidejű, élő formában állnak rendelkezésre, és az Axelero Internet célja az, hogy az [origo] Play-n belül mihamarabb kiterjessze az igény-alapú szolgáltatások kínálatát.

Az [origo] Play által kínált tartalmak első nagy kategóriája a videó. Ebben kapnak helyet a Reuters képes hírei, valamint egyéb naponta többször frissülő, visszakereshető online külpolitikai és életmód hírek, sport - futball és más sportközvetítések. Szintén ide tartoznak a mozifilmek, ahol heti 7-8 mozifilm-előzetes, valamint az új filmekről készült riportok és háttéranyagok (pl. EPK - Elektronic Press Kit) várják a nézőket. A televíziós csatornákkal kialakított együttműködések révén tévéadások is felkerülnek a weboldalra. Itt láthatók majd az [origo] már megszokott tévéműsorai, a ValóVilág és a Mindentudás Egyetemének előadásai.

A másik nagy kategória a képeké, ahol elsősorban a fotótár kínál praktikus és még kevéssé ismert lehetőséget az [origo] olvasói táborának: a felhasználók saját fotóikat helyezhetik el az interneten, amelyeket vagy egy meghatározott csoport, vagy bárki számára elérhetővé tehetnek. Így a családi, vagy baráti fotók bárhol és bárkivel megoszthatók, ha rendelkezésre áll internet-hozzáférés. Az Axelero terve szerint rövidesen a felhasználók a kamerával ellátott mobiltelefonjaikról közvetlenül is feltölthetik képeiket az oldalra. A fotótár mellett e kategóriában galériák, képernyő-kímélők és számos más, képekhez kapcsolódó tartalom várja az érdeklődőket.

A harmadik és egyben talán legkeresettebb kategória a zene. Itt a Magyarországon egyedülálló, interaktív, online rádió mellett videó klipek játszhatók le. Kezdetben a BMG és a Warner Music folyamatosan bővülő kínálata áll rendelkezésre; tárgyalnak mind az öt nagy kiadóval (a fenti kettőn kívül az EMI-jal, a Sony Music-kal és a Universallal) további klipek sugárzásáról is. Az online rádión az [origo] Play interaktív jellegének köszönhetően a zeneszámokat átugrani, a zenét pontozni lehet, így a rádió a számokat mindinkább testre szabva, a saját rangsorolás szerint súlyozva sugározza. Magyarul az első online rádió a regisztrált felhasználók zenei ízlését rövid idő alatt "megtanulja" és annak megfelelő zenét sugároz.

Ugyanitt hamarosan útjára indul Magyarország első online zeneáruháza is, ahol zeneszámok, vagy teljes albumok lesznek megvásárolhatók kiadónként és a vásárlási forma módjától függően változó áron. A szolgáltatás várhatóan 1 hónapon belül kezdődik.

Bár az internet a digitális vagy digitalizálható tartalmak értékesítésének természetes csatornája, az internetes kereskedelem - különösen a zenei és filmes digitális tartalmak kereskedelme - még kezdeti stádiumban van Nyugat-Európában is. Az üzleti modell lényege, hogy az értékesített tartalmak bevételéből egyaránt részesednek a tartalom előállítói (szerzők, előadóművészek, hanglemez-kiadók, filmgyártók és -forgalmazók, tévécsatornák), valamint azok értékesítői.

Az MP3-technológia világszerte közkedveltté vált a múlt években, a pénzért megvásárolható hanghordozók iránti kereslet dinamikusan - évente kb. 10%-kal - csökkent. Jelenleg úgy tűnik föl, hogy a kalózkodás ellen az egyedüli megoldása fizetős internetes zenei letöltő rendszerek létrehozása, valamint a kalózkodók jogi szankcionálása. Mára kialakult, működő eljárások vannak a jogilag védett tartalmak biztonságos értékesítésére. A digitális jogkezelő technikák (DRM, Digital Rights Management) lényege, hogy a felhasználó az általa megvásárolt tartalmat (filmalkotás, zene, videoklip) kizárólag előre meghatározott és korlátozott módon tudja másolni, illetve CD-re, vagy hordozható lejátszóra írni. Ugyanakkor az eljárás fizikailag lehetetlenné teszi a megvásárolt fájlok korlátlan internetes terjeszthetőségét, illegális felhasználását.

Magyarország a digitális tartalmak internetes terjesztése területén nagyon elmaradt a nyugat-európai és amerikai országokhoz képest. A szolgáltatások magyarországi bevezetésének talán legfontosabb feltétele a megfelelő piacméret, kereslet megléte. A hazai internet-elterjedtség és elsősorban a szélessávú (ADSL, kábelnet) internet előfizetések száma gyors ütemben nő, ugyanakkor még mindig elmarad a miénknél fejlettebb országokhoz mérten. A szolgáltatás legnagyobb kerékkötői az illegális felhasználások: kevesen fizetnek azért, ami más úton ingyenesen is elérhető. A szolgáltatóknak így egyetlen lehetősége van: kényelmes, egyértelmű módon, széles választékot kínálva, viszonylag kedvező árak mellett felvenni a versenyt a tartalmakat illegális módon elérhetővé tevő P2P-rendszerekkel.

Az Axelero az [origo] Play weboldal kezdeti tartalmát az következő fokozatosan bővíteni kívánja. Tervei között szerepel online nyelvtanfolyamok indítása, sőt, egész estés mozifilmek (video on demand) elérhetővé tétele is - utóbbiak természetesen fizetés ellenében. Az Axelero víziója, hogy a mai vezetékes telefonkapcsolat a jövőben az elektronikus szórakozás legfőbb csatornájává fog válni, amely egyaránt lehetővé teszi a távközlést, az internetezést, valamint a szórakoztató tartalmak - televízió-műsorok, videók, zenék és játékok - közvetítését.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások