Digitális vízjelet fejlesztett ki a Philips

Digitális vízjelet fejlesztett ki a Philips

2004. április 16. 13:01, Péntek
Az új vízjel nemcsak a videók és a zenei fájlok másolásvédelmére, de az úgynevezett jogmenedzselési feladatok ellátására is alkalmas, ráadásul a Philips szerint a digitális vízjelet el sem lehet távolítani a multimédiás anyagokból.

A Philips közlése szerint a védelem nem kiszedhető, ezáltal a másolásvédelem gyakorlatilag feltörhetetlen. Az új eljárás során a videóknál a jelet a képpixelekbe szövik bele a kiegészítő információkkal együtt, míg a zenei fájloknál ugyanez egy később újra felismerhető zörejminta képében jelenik meg. Az azonosítás digitális jelátvitel segítségével történik, a digitális vízjellel kompatibilis készülékek ugyanis rendelkeznek az ehhez szükséges detektorral. Ráadásul a termék jogait birtokló magánszemély vagy vállalat a vízjel segítségével könnyen és egyszerűen megállapíthatja, hogy az adott videót vagy zenei fájlt használták (azaz másolták), avagy továbbküldték.

Az új módszer előnye, hogy egyaránt használható a különböző adattárolókon (például a CD-ken és a DVD-ken), valamint a világhálón keresztül történő digitális adatátvitelnél is. Így például egy úgynevezett Video on Demand-letöltés esetén a letöltést biztosító meghatározhatja, hogy egy adott személy milyen feltételek mellett (például milyen gyakran és milyen időközönként) tekintheti meg a letöltött filmet. Amennyiben ezt a korlátozást a felhasználó megpróbálja megkerülni, például az engedettnél többször, vagy a felhasználási idő lejárta után lejátszani a filmet, akkor a képernyő elsötétül.

Az új digitális vízjel - a Philips szerint - még a szakemberek számára is láthatatlan és az adott videó vagy zeneszám minőségét sem befolyásolja. A védelem túléli a többszöri lejátszást és a képernyő-felbontás változását is, ugyanúgy, ahogy a be- és a kitömörítést is. Amennyiben pedig valaki megpróbálja eltüntetni a másolásvédelmet, a teljes anyag megsemmisül. A digitális vízjel ráadásul az illegális másolatok és másolók nyomon követésére is alkalmas, mivel észben tartja, mikor és hány illegális másolat készült róla. A technológia már be is mutatkozott, mégpedig az idei Oscar-díj átadáson, ugyanis ezzel a vízjellel védték a zsűritagoknak átadott filmkópiákat. Később ugyan felbukkant Az utolsó szamuráj című film illegális másolata, ám a vízjel segítségével hamar megfogták az elkövetőt.

Mint kiderült, az egyik zsűritag volt a tettes. Az egyik fő gyanúsított, az Illinois államból származó Russell W. Sprague-nek április 12-én, hétfőn már meg is tartották a tárgyalását Los Angelesben. A férfit bűnösnek találták, mivel több mint 200 filmet, köztük Az utolsó szamurájt és a Kapitány és Katonát az illegális másolatok segítségével a világhálóról letölthetővé tette. A filmeket Carmine Cariditől kapta meg, aki az Oscar-zsűri egyik tagja volt. Sprague-t akár 3 évi börtönbüntetéssel is sújthatják, ráadásul komoly pénzbüntetésre is számíthat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások