Jelszavak egy tábla csokoládéért

Jelszavak egy tábla csokoládéért

2004. április 22. 16:47, Csütörtök
A legújabb felmérést tekintve senki sem csodálkozhat azon, hogy mennyi kritika éri a vállalatok biztonsági hiányosságait Sőt, csoda, hogy egyáltalán nem váltak még mindennapossá a cégek honlapjai elleni támadások.

A csokoládé hatása már régóta közismert stresszoldó szerként. Sokkal rémisztőbb ugyanakkor az a felmérés, amelyet nemrég hozott nyilvánosságra az Infosecure Europe 2004 nevű londoni biztonságtechnikai rendezvényt szervező cég. A felmérést a londoni Liverpool Street-i metróállomáson és környékén végezték a szakemberek. A végeredmény megdöbbentő és elgondolkodtató: a 172, az utcán megkérdezett alkalmazott 71 százaléka, vagyis 122 ember egy tábla csokoládéért elárulná a munkahelyén használt belső jelszót vagy jelszavakat!

Mindez úgy derült ki, hogy a kérdezőbiztosok több más válasz mellett kíváncsiak voltak az illető személyes jelszavára, jelszavaira is. A kérdésre a válaszadók 37 százaléka azonnal elárulta a jelszót. A trükkös felvetésre, miszerint: "fogadok, hogy a jelszavának van valami köze a háziállata vagy a gyereke nevéhez", az emberek további 34 százaléka mondta el a hétpecsétes titokként őrizendő információt a vadidegen kérdezőbiztosnak.

A leggyakrabban egyébként a családtagok neve a jelszó, a válaszadók 15 százalékánál ez a helyzet. Ezt követi 11 százalékkal a focicsapatok és 8 százalékkal a háziállatok neve. A leggyakoribb jelszó az "admin" volt. Szinte rémisztő az is, hogy tíz megkérdezett közül négy ismerte a kollégája, kollégái jelszavát is és a válaszadók 55 százaléka nyilatkozott úgy, hogy átadná a főnökének a személyes adatot.

S végül egy érdekesség. A kérdésre, miszerint: átadnák-e a jelszavukat egy, a cégük saját információ-technológiai részlegéből telefonálónak, például a rendszergazdának, a megkérdezettek 53 százaléka nemleges választ adott. Az indoklás szerint ugyanis ezzel súlyosan megsértenék a cég biztonsági előírásait.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások