Houston, van egy kis iPaq itt

Houston, van egy kis iPaq itt

2004. május 9. 19:38, Vasárnap
A HP bejelentette, hogy a HP iPaq h5550 Pocket PC-t fogják használni az Expedition 9 asztronautái az ISS és a Soyuz 8 fedélzetén is. Ezenkívül a Johnson Űrközpont, és az orosz Űrváros is használni fogja a PDA-t a földi kiképzések során.

Az iPaq h5550 és a hozzá tartozó kiegészítőket a HP április 19-én dobta piacra, pontosan 4 évvel azután, hogy az első iPaq Pocket PC az útjára indult. A tenyérgépeket munkaeszközként fogják használni, hogy a napi teendőket feljegyezzék, saját jegyzeteket írjanak, de persze naptár, email, és zenehallgatási funkcióval is rendelkezik. Az asztronauták e-könyveket olvashatnak és fotókat is fogadhatnak majd vele otthonról. Az iPaq-ok a fedélzeten maradnak mindig, és minden legénységváltáskor újrakonfigurálják őket. A következő kilövés alkalmával a már fent lévő kettő mellé újabb két ilyen készülék megy fel.

"A HP piacvezető technológiáival új magasságokba emeli a mobil számítástechnika színvonalát, ezáltal növelve az asztronauták termelékenységét, és megkönnyítve a családjukkal való kapcsolattartást." - mondta el Alex Gruzen, a HP mobil számítástechnikai részlegének vezetője. "A NASA azért választotta a HP-t, mert robosztus, és megbízható technológiákkal akar dolgozni a szokatlan környezetben."

A HP iPaq h5550 annak ellenére, hogy megfelelt a NASA legszigorúbb követelményeinek is, néhány módosításon kellett átessen az űrhivatal mérnökei által. Ezek azonban nem voltak komoly változtatások, mivel az eszköz külsejét és a funkcióit illetően is megfelelt. A h5550 egységek mellé a NASA kapott újratölthető elemeket, PC kártya kiegészítő csomagokat, vonalkód olvasókat és SD kártyákat is. A jövőben ezekkel és a NASA szoftverével szerelik majd fel a készülékeket, hogy a nyilvántartásokat is ezeken tudják vezetni az űrben.

A HP egyébként már régóta kapcsolatban áll a NASA-val, szállított nekik több hardvert, komplett infrastruktúrákat is, valamint hálózati megoldásokat és az ezekhez való szoftvereket is. Több központban is találhatóak HP gépek, így a NASA Mission Control Centerben, a Johnson és a Kennedy Űrközpontban, illetve a Jet Propulsion Laboratry-ban is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások