Végre megszületett a Foveon kompakt szenzora

Végre megszületett a Foveon kompakt szenzora

2004. június 23. 00:47, Szerda
Korábban már hírt adtunk a közeljövőben megjelenő Polaroid x530 digitális fényképezőgépről, melynek egydülálló újdonsága a Foveon cég X3 technológián alapuló, kompakt fényképezőgépekbe szánt képérzékelője.

Az akkor még csak tervasztalon létező érzékelő mára valósággá vált, hiszen a cég bejelentette az F19 kódnevű szenzor világrajöttét. Az új, CMOS képérzékelő a korábbi X3 technológia minden vívmányát magában hordozza. Három rétegben összesen 4 500 000 (4,5 megapixel) érzékelőhelyet tartalmaz. A rétegek mindegyike közvetlenül képes fogadni a három alapszínt (piros-zöld-kék), így a hagyományosan használt, és leginkább elterjedt Bayer-színszűrős érzékelőkkel szemben az érzékelőhelyek mindegyike valós színinformációt tárol, ezáltal nagyban növekszik a színhelyesség és a részletesség.


Míg a színes film minden színinformációt tárol, a digitális fényképezésnél csak egy rögzítőréteg van - a Foveon viszont már három réteget használ

A szenzor a 3 rétegben elhelyezett érzékelőpontok miatt maximálisan 1,5 megapixeles felbontású (1440x1080 képpontos) fotókat képes készíteni, melyek részletességükben akár egy 4-5 megapixeles, hagyományos képérzékelővel felszerelt digitális fényképezőgéppel is felvehetik a versenyt. Természetesen mindehhez megfelelően jó objektív és belső képfeldolgozórendszer is szükségeltetik.

A Foveon F19 érzékelő 1/1,8" átmérőjű, amely méret leggyakrabban a 4-5 megapixeles érzékelőknél használatos. A beépített VPS (Variable Pixel Size) technológiának köszönhetően az új érzékelő nemcsak állóképek, hanem videófelvételek készítésére is alkalmas lesz. Felhasználása a kommersz digitális fényképezőgépeken kívül az ipari, tudományos és orvosi területeken is lehetséges, így például beépítik a fenti alkalmazásokban használt HanVision HVDUO-5M digitális kamerába is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Polaroid x530 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

A nagyközönség az új képérzékelőt a már említett Polaroid x530 modell megjelenésével ismerheti meg, mely a tervek szerint idén szeptemberre esedékes.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások