A gyártók ellen is fellép az Amerikai Mozgókép Szövetség

A gyártók ellen is fellép az Amerikai Mozgókép Szövetség

2004. július 28. 12:15, Szerda
Egy kaliforniai bíróság döntése alapján az ESS Technology köteles beszüntetni azon chipek forgalmazását, amelyeket több különböző gyártó is felhasznált DVD-íróiban.

Az Amerikai Mozgókép Szövetség (Motion Picture Association of America, MPAA) szóvivője a múlt hét elején jelentette be, hogy az ESS által gyártott chipeket olyan eszközökben használták fel, amelyek a másolásvédett DVD-lemezek sokszorosítását is lehetővé tették. A Los Angeles-i Fellebbviteli Bíróság rendkívül gyorsan reagált a szövetség beadványára, és már a múlt hét végén felszólította az ESS-t, hogy ne adja el termékeit a hasonló eszközöket gyártó vállalatoknak.

"Az ESS Technology olyan cégekkel kötött szerződést, amelyek nem rendelkeznek a szükséges engedéllyel, így a vállalat elősegítette a kalózmásolatok elterjedését" - jelentette ki az újságíróknak adott nyilatkozatában Dan Robbins, a Mozgókép Szövetség technológiai főtanácsadója. A DVD-lejátszókat gyártó vállalatok csak abban az esetben dobhatják piacra termékeiket, ha rendelkeznek a DVD Copy Control Association (DVD CCA) által kiadott engedéllyel. Az engedély elnyeréséhez szigorú feltételeknek kell megfelelni, és az Amerikai Mozgókép Szövetség eltökéltségét jelzi, hogy számos pert indítottak korábban az engedély hiánya miatt. A szövetség nem nevezte meg az ESS vásárlóját, de szóvivőjük hangsúlyozta, hogy a cég nem rendelkezett a szóban forgó engedéllyel.

Az ESS ellen indított eljárás szerves része a szövetség kampányának, amely az interneten és a feketepiacon terjedő kalózmásolatok visszaszorítását tűzte ki céljául. A kampány egyes célkitűzéseit már sikerült elérniük, hiszen a korábban megindított bírósági eljárások révén betiltották a DeCCS és a DVD X Copy szoftvereket, amelyek jelentősen megkönnyítették a DVD-lemezek dekódolását, illetve lemásolását.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások