Francia internet-szolgáltatók a zenekalózok ellen

Francia internet-szolgáltatók a zenekalózok ellen

2004. július 30. 10:44, Péntek
Az öt legnagyobb francia internet-szolgáltató (ISP) úgy döntött, hogy segíti a hatóságokat és a szerzői jogvédőket az illegális zeneletöltők elleni harcban.

Az öt cég: a Free, a Noos, a Club-Internet, a Wanadoo és a Tiscali France már meg is állapodtak erről egymással. Az egyezmény értelmében a vállalatok elkötelezik magukat, hogy a tőlük telhető minden lehetséges módon támogatják a francia kormányt és a szerzői jogvédőket az illegálisan zeneszámokat és zenei albumokat letöltésre kínáló felhasználók, valamint csoportok felkutatásában és lefülelésében. A francia kormány által előterjesztett megállapodást természetesen aláírták a zenei kiadók és a zenészek képviselői is. A charta - többek között - azt kéri a zeneszámok és a zenei albumok szerzői jogi tulajdonosaitól, hogy az idei év végéig egy célzott és nyilvános kampány keretében állítsák bíróság elé a zenei kalózokat.


Az internet-szolgáltatók körében végbe ment pálfordulás mindenesetre érdekes. Mint ismeretes, az év elején még tiltakoztak az ellen a törvénytervezet ellen, amelynek értelmében kötelesek lettek volna együttműködni a hatóságokkal és a szerzői jogvédőkkel, illetve segíteniük kellett volna ezeket a szervezeteket az illegális zenei, pornó- és rasszista tartalmak elleni harcban. A törvénytervezet értelmében az internet-szolgáltatóknak meg kellett volna szűrniük az internetes tartalmakat és vadászniuk kellett volna az ilyen szolgáltatást kínáló, illetve igénybe vevő felhasználókra és csoportokra.

Az ISP-k ráadásul arra is kötelezték magukat a mostani megállapodásban, hogy adott esetben - a szerzői jog tulajdonos kérésére - figyelmeztetést küldenek a felhasználóknak, valamint segítenek abban is, miszerint minél előbb kiadhassák az érintett személy vagy személyek személyes adatait, hogy minél előbb bíróság elé lehessen állítani őket. Ráadásul a szolgáltatók olyan módon is segíthetik a szerzői jogvédőket, hogy kérésre megszakítják az éppen eltöltést végző felhasználó vonalát.

Christine Levet - a Club-Internet nevű internet-szolgáltató cég és a Francia Internet-szolgáltatók Szövetségének az elnöke - szerint azonban a hozzáféréseket csak bírói végzésre szakíthatják meg. A kiadók, a zenészek, az online cégek és a licenctársaságok - a meglehetősen kemény megállapodásban cserébe - azt vállalták a felhasználók felé, hogy növelni fogják a legális zeneletöltést kínáló internetes oldalak számát, illetve, hogy a zeneszámokat és a zenei albumokat az eddigieknél olcsóbban fogják kínálni. Az esztendő végéig a francia nyelvű legális letöltőhelyeken mintegy 600 ezer zeneszámhoz és zenei albumhoz lehet majd hozzájutni. Ez azt jelenti, hogy meg fog duplázódni a jelenlegi kínálat. Az ISP-k azt is vállalták, hogy megfontolják a zenei ipar azon elképzeléseit, miszerint szűrőket alkalmaznának azért, hogy így gátolják meg a felhasználókat abban, hogy csatlakozni tudjanak az olyan fájlcserélő rendszerekhez, mint a Kazaa vagy az eDonkey.

A megállapodás kapcsán közös nyilatkozatot adott ki a francia pénzügyi, kulturális és a gazdasági miniszter is. A közleményben arra hívták fel a lakosság figyelmét, hogy a charta megszületésére szükség volt és hogy csak így érhető el, hogy a felhasználók gyors internethez jussanak, de a szerzői jogokat is betartsák. Hogy a kettőnek mi köze van egymáshoz, arra a nyilatkozat nem tér ki... Renaud Donnedieu de Vabres kulturális miniszter szerint elképzelhető, hogy a megállapodást a jövőben kiterjesztik majd a filmekre is.

Érdekesség, hogy az IFPI nemzetközi szövetség a múlt héten adott ki egy olyan nyilatkozatot, miszerint az elmúlt hónapokban végrehajtott kemény rendőrségi fellépésnek és a sorozatos rendőri akcióknak köszönhetően csökkent a zenei kalóz-tevékenység. A fokozott razziák miatt a lefoglalt illegális másolatok száma 2003-hoz képest tíz százalékkal nőtt. Több olyan "üzemet" is kivontak a forgalomból, amelyek a teljesítménye elegendő lett volna arra, hogy Németországot és Franciaországot együttesen is ellássa másolt filmekkel és zenei albumokkal.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások