Különleges javítás az XP SP2 csomag feltelepítése ellen

Különleges javítás az XP SP2 csomag feltelepítése ellen

2004. augusztus 13. 06:35, Péntek
A redmondi cég kifejezetten vállalati ügyfeleinek szempontjaira gondolva lehetővé teszi egy olyan javítócsomag letöltését, ami a számítógépekre való felinstallálása után megakadályozza a Windows XP operációs rendszerek 2-es szervizcsomagjának (SP2) automatikus feltelepítését.

Az ügy érdekessége, hogy a javítást szintén a Microsoft adta ki. A patch lehetővé teszi, hogy a cégek maguk dönthessék el, mely PC-kre akarják az SP2 felinstallálását engedélyezni és melyek azok, amelyekre nem. Az új csomag megakadályozza mind az SP2 letöltését, mind pedig annak a PC-kre való feltelepítését.

Mint ismeretes, a 2-es javítócsomag hálózati telepítési változata a Windows XP operációs rendszerekhez augusztus 16-ától lesz elérhető a Windows Update weboldalon. A cégeknél azonban elég nagy problémákat okozhat, ha az összes vállalati számítógépre egyszerre kezdik letölteni a kb. 266 MB méretű SP2-t. Ráadásul a javítás azoknak a vállalatoknak is segíthet, akik egyelőre bizonytalanok abban, hogy a szervizcsomag felinstallálása után is fog-e működni mindegyik szoftver a számítógépeken. Ez a probléma viszont érzékenyen érintheti a cégek termelését, hiszen a frissítés után a használhatatlan programokkal nem lehet dolgozni.

A javításnak köszönhetően azonban már az SP2 feltelepítése előtt letesztelhetik a rendszergazdák, hogy mely szoftverek fognak a frissítés után is rendesen működni és melyek nem. A javítás azonban csak négy hónapon át, idén augusztus közepe és december közepe között működik. Amennyiben a Windows XP automatikus frissítési funkciója be van kapcsolva, akkor december közepe után az operációs rendszer automatikusan letölti és telepíti a 2-es szervizcsomagot.

A meglehetősen hosszú nevű, "Toolkit to Temporarily Block Delivery of Windows XPSP2 to a PC Through Automatic Updates and Windows" nevű javítás ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások