Francia versenyhivatali vizsgálat másolásvédett CD-k miatt

Francia versenyhivatali vizsgálat másolásvédett CD-k miatt

2004. augusztus 27. 10:47, Péntek
A francia versenyhivatal hivatalos vizsgálatot kezdeményezett az EMI France kiadó és a Fnac kereskedőcég ellen. A Direction Générale de la Concurrence (DGCC) azért kényszerült megtenni ezt a lépést, mert bebizonyosodott, hogy megtévesztették a vásárlókat az általuk piacra dobott, illetve árusított audió CD-k minősége kapcsán.

A konkrét ügy akkor robbant ki, amikor kiderült, hogy az EMI France által kiadott és a Fnac által értékesített audió CD-k közül többet nem lehet lejátszani az autórádiókban és a számítógépekben. Mindez azért, mert a gyártás során a korongokat ellátták a Macrovision nevű cég másolásvédelmével, ami lehetetlenné teszi az audiófájlok másolását. Miután tömeges bejelentések érkeztek a francia versenyhivatalhoz, a szervezet megvizsgálta a vitatott CD-ket és megállapította, hogy azok nem felelnek meg a Red Bookban, vagyis a Vörös Könyvben leírt specifikációknak. Továbbá a korongok megsértenek egy, még az 1980-as években hozott, Jack Lang akkori kulturális miniszter által kezdeményezett törvényt is, amelyik kimondja, hogy mindenkinek joga van az általa megvásárolt audióművekről másolatot készíteni.

Amennyiben az EMI France-t és az Fnac-ot a versenyhivatal vétkesnek találja, úgy 187 ezer eurós bírságot kell kifizetniük, továbbá a vitatott CD-ket is ki kell vonniuk a forgalomból. A kártérítésről ugyan nem esett szó, de minden bizonnyal a két cégnek kártalanítani is kell majd a hoppon maradt vásárlókat.

Hasonló eljárásra számíthat egyébként Franciaországban a BMG is, amelyet többen kritizálnak a MediaMax másolásvédelmi technika alkalmazásáért. Belgiumban hasonló ügyben számíthat a versenyhivatal megkeresésére az EMI, a BMG, a Sony Music és az Universal Music Group is.

Némi segítséget nyújthat a vásárlás előtt a c't német számítástechnikai magazin időközben jelentősen kibővített listája, amelyben arról tájékozódhatnak a felhasználók, hogy mely audió CD-k milyen másolásvédelemmel vannak ellátva. Jelenleg a c't CD-Register nevű adatbázisban már összesen 18 716 beszámoló található 3004 audió CD-ről.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások