Elindult a kultura.hu

Elindult a kultura.hu

2004. szeptember 2. 16:42, Csütörtök
[Magyarorszag.hu] Több tízezer alkotásról, művészről és programról találhatunk adatokat a kultura.hu internetes portálon, melyet a mai nap indított el a szaktárca. Az oldal részben saját fejlesztésű, létrejöttéhez tíz külső tartalomszolgáltató közreműködése is kellett.

Miniszteri kattintással csütörtökön elindult az eddigi legátfogóbb magyar kulturális portál, a www.kultura.hu. A weboldal-bemutató sajtótájékoztatón Hiller István elmondta: állami intézmények és külső tartalomszolgáltatók adatbázisainak összekapcsolásával "modern és tartalmas portál született". Létrehozásában közreműködött a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, az Országos Széchényi Könyvtár, a Fonó Budai Zeneház, az összes hazai múzeum és színház, továbbá irodalmi lapok és önkormányzatok is csatlakoztak.


A külső tartalomszolgáltatóknak - port.hu; fidelio.hu; est.hu; museum.hu; artnet.hu; terasz.hu; theater.hu; egyszervolt.hu; mult-kor.hu; mek.oszk.hu - havonta összesen 1,5 millió forintot fizet a minisztérium, a technikai háttér kialakítása tízmillió forintba került. A tárca vezetője hangsúlyozta, a lehető legolcsóbb megoldást keresték, több lehetséges partnerrel azért nem tudtak megállapodni, mert "irreálisan magas árat kértek".

Az adatbázisokban jelenleg 11 ezer műemlékről, ötven kortárs képzőművész 400 alkotásáról, 2 500 e-könyvről, 40 ezer filmről, 5 ezer magyar festményről, 3 ezer néprajzi tárgyról, 3 500 színészről és 600 muzsikusról, valamint 12 ezer európai műtárgyról találhatnak adatokat az érdeklődők. Néhány héten belül száz multimédiás CD-ROM lesz elérhető. A tárca tervei szerint tovább bővítik a saját fejlesztésű képzőművészeti adatbázist, és rövidesen elindul a földrajzi alapú keresési funkció is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások