Chris Sawyer's Locomotion

Chris Sawyer's Locomotion

2004. szeptember 14. 02:42, Kedd


Kiadó: Atari
Fejlesztő: Chris Sawyer
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Pentium II 500 MHz, 128 MB RAM, DirectX 9.0b kompatibilis videókártya
Ajánlott: Megegyezik a minimummal
Hasonló játékok: Railroad Tycoon 3
Kategória: Stratégia

Bizonyára sokan felkapják a fejüket a név hallatán. Főleg olyanokra gondolok, akik annakidején a Transport Tycoon megszállottjai voltak, hiszen eme új gyöngyszem most kifejezetten nekik készült. Számos gyenge próbálkozás után tehát végre utódja született az azóta is méltán népszerű játéknak, ráadásul ugyanannak az embernek a kútfőjéből, aki a nagy klasszikust megalkotta még '94-ben.

Mivel magam is rajongója volnék, tudom, hogy az első kérdés talán nem is úgy hangzik mint a mai játékoknál általában, hogy milyen a grafikája, és elfut-e a gépemen. Sokkal inkább, hogy hozza-e a Transport Tycoon játékélményét? Ez az a pont ugyanis, ahol az eddigi próbálkozások rendre elvéreztek. És próbálkozások voltak, szinte minden évben jelent meg azóta egy-egy olyan játék, amelyhez a közösség kisebb-nagyobb reményeket fűzött. Ott volt a Railroad Tycoon, vagy az Industry-, és a Traffic Giant is, amelyek többé-kevésbé ezt próbálták nyújtani, azonban amellett, hogy némileg jobb grafikát és új járműveket kaptak, a játékmenet messze nem érte el azt a szintet, amit a Transport Tycoon (Deluxe) már évekkel azelőtt tudott.

Klikk ide! Klikk ide!

A rajongók egyetlen lehetősége tehát az egyre fejlődő TTDPatch nevű dolog maradt, ami lényegében az eredeti Transport Tycoon Deluxe egyéni továbbfejlesztése. Ennek segítségével új járművek és beállítások váltak lehetővé, azonban hiába lett messze hosszabb életű a játék a rajongók körében mint bármi más eddig megjelent termék, mégis egyre inkább morzsolódtak le az emberek, ráunva a fejlődés korlátaira. Az utóbbi időben még egy játék volt, ami némileg reménnyel töltötte el a műfaj rajongóit, ez pedig a Transport Giant. Erről azonban már a német verzió megjelenésének időpontjában kiderült, hogy enyhén szólva is trehány munka, egy koncepció nélküli bughalmaz, ami szinte semmilyen téren nem volt képes felvenni a versenyt a klasszikussal. Megjelenésének halogatása, és a rengeteg hiba végül meghozta az eredményét, a program néhány hét alatt el is tűnt a figyelem középpontjából.

Felröppentek a pletykák azonban egy új reménységről, amely egyenesen az eredeti Transport Tycoon megalkotójának, vagyis Chris Sawyernek a kútfőjéből érkezik. A program híre talán minden eddiginél több reménységgel töltötte el az embereket, annak ellenére, hogy már igencsak kiábrándultak a sikertelen utódok sora miatt. Az új program, vagyis a Locomotion most végre napvilágot látott, és be kell vallani, hogy egyelőre igen egységes a rajongók véleménye: megszületett a méltó utód.

Klikk ide! Klikk ide!

Visszatérve a kulcskérdésre, a játékélmény nem romlott semmit az eredetihez képest. Az elv egy az egyben ugyanaz. Építhetünk bonyolult vasúti rendszereket, teherautós szállítási útvonalakat, légi járatokat, és hajóközlekedést is. Szállíthatunk mindent, amit a TTD-ben, sőt, még néhány új dolog is bejött a képbe. Hatalmas térképeket telepíthetünk be cégünk szállítmányozási útvonalaival. Városok fejlődése van a kezünkben, az emberek és a postai küldemények szállítása mellett áruval és étellel is elláthatjuk őket. A megfelelő törődés mellett figyelemmel kísérhetjük, ahogy az 1900-as évek elei kis faluból néhány évtized alatt valóságos gigapolisz fejlődik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások