Jönnek a fájlcserélő hálózatok mobiltelefonokra is

Jönnek a fájlcserélő hálózatok mobiltelefonokra is

2004. szeptember 16. 13:56, Csütörtök
A finn mobiltelefon-gyártó cég bejelentette, hogy hamarosan lehetőség lesz arra, hogy a felhasználók egymás között, a mobiltelefonjaik és egy speciális fájlcserélő hálózat segítségével csereberéljenek zeneszámokat, videókat és játékokat.

Új problémával kénytelen szembenézni a zenei és a filmipar. Ugyan képviselőik és a szerzői jogvédő szervezetek évek óta elkeseredett harcot vívnak a fájlcserélő hálózatok és a fájlcserélők ellen, de eddig nem sok sikert értek el. Mert hiába vannak hónapról-hónapra óriásakciók, amelyek során például a RIAA, vagyis az Amerikai Zenei Ipari Szövetség több száz felhasználót jelent fel és perel be, a fájlcserélő rendszerek népszerűsége töretlen. Az pedig már most biztosra vehető, hogy a Nokia bejelentése pedig csak tovább fogja borzolni a kedélyeket.

Számunkra külön öröm, hogy a Nokia budapesti kutatóközpontjában vizsgálták, hogy működik-e mobiltelefonok között is az internetről már jól ismert Peer-to-peer (P2P), vagyis fájlcserélő rendszer. A tesztet sikerrel teljesítő készülék egy Nokia 6600-as mobiltelefon volt. A jelenleg még csak prototípusként üzemelő hálózatban a felhasználók képeket és szöveges üzeneteket csereberélhetnek ki egymás között, ám a jövőbeni mobiltelefonos P2P-rendszereken már az MP3-as fájlok átvitelére is lesz lehetőség.

Farkas Lóránt, a Nokia Kutatóközpontjának munkatársa szerint elsősorban képekben gondolkoznak, hiszen a jelenlegi készülékekkel a beépített kameráknak köszönhetően főleg képeket és rövid videókat lehet csak készíteni. A Nokia által kifejlesztett rendszer egyelőre csak a GPRS-funkcióval rendelkező mobiltelefonokon érhető el. A legnagyobb kihívást a szakemberek számára az alacsony sávszélesség, a jelenlegi modellek viszonylag kis processzorteljesítménye, kis memóriakapacitása és rövid üzemideje jelentette.

A kutatóközpont és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársai először egy mobiltelefon-hálózat szimulációt végeztek el, amelynek során különböző fajtájú fájlcserélő hálózatok működését modellezték le. Végül az úgynevezett gyűrű-struktúrát választották, mivel ez egyesíti magában a leginkább a gyors keresést és a hálózati terhelhetőséget.

Sajnos azonban bármennyire is fejlődni fognak a mobiltelefonos fájlcserélő rendszerek, az internetes "testvéreik" szintjét soha nem fogják elérni, s ennek főleg nem technikai, hanem emberi oka van. Az elmúlt hónapokban ugyanis annyira megnőtt a szórakoztató-elektronikai ipar által a P2P-rendszerekre nehezedő nyomás, hogy nem valószínű, hogy a RIAA és a többi szerzői jogvédő szervezet hagyni fogja, hogy a mobiltelefonos fájlcserélés valaha is annyira kifejlődjön és népszerűvé váljon, mint történt az az internetes elődje esetében.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások