Új képformátumot fejlesztett ki az Adobe

Új képformátumot fejlesztett ki az Adobe

2004. szeptember 27. 20:06, Hétfő
Az Adobe szeretné, ha az új szabvány segítségével jelentősen egyszerűsödne a digitális fényképezőgépek által készített fotók archiválása és szerkesztése. A vállalat tervei szerint a Digital Negative Specification (DNG) néhány esztendőn belül általános szabvánnyá válhatna a digitális fotózásban.

A legtöbb digitális fényképezőgép napjainkban JPEG fájlformátumban rögzíti a képeket, ám egyre több, főleg professzionális kamera ismeri a RAW fájlformátumot is. A legnagyobb problémát jelenleg az jelenti, hogy a különböző RAW-verziók nem igazán kompatibilisek egymással. Gondot okoz az is, hogy gyakran kompatibilitási problémák merülnek fel a fájlformátumok, a digitális fényképezőgépek és képszerkesztő programok között.

A kialakult helyzetet csak súlyosbítja, hogy elég sok a szabadalmi vita, sőt a per is a digitális fotózási piacon jelen lévő különböző vállalatok között. Elég csak a Forgent Networks nevű cégre gondolni, amely az elmúlt években bírósági eljárások tucatjait indította számos társaság ellen, mivel a JPEG képtömörítési szabadalom egyedüli jogos tulajdonosának tartja magát. A Sony és az Adobe már peren kívül megegyezett a Forgent Networks-szel, ám számos nagyvállalat kénytelen lesz perekkel szembenézni, amennyiben nem cselekszenek hasonlóképpen. Ki tudja, talán pont a JPEG tulajdonjoga körüli huzavona miatt döntött az Adobe a DNG kifejlesztése mellett.

Az Adobe közleménye szerint a Digital Negative Specification létrehozásával a vállalat fő célja az volt, hogy véget vessen az elmúlt évek alatt a digitális fotózás területén kialakult "formátumkáosznak". Ráadásul a DNG egy univerzális szabvány lehet később a RAW-formátum számára is. A Digital Negative Specification a TIFF EP fájlformátumon alapul. Az Adobe hogy az új szabvány elterjedését elősegítse, még egy ingyenes szoftvert is kiadott, amely lehetővé teszi a felhasználók számára kereken 65 különböző digitális kamera RAW-formátumainak átkonvertálását DNG-re.

Az Adobe Photoshop már tavaly óta támogatja a különböző digitális kamerák RAW-formátumait. Most már csak a digitális fényképezőgép-gyártókon múlik, hogy elősegítsék az új, egységes szabvány elterjedését.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások