Intelligens mikrochip bénultaknak

Intelligens mikrochip bénultaknak

2004. október 15. 13:33, Péntek
Egy kapszula nagyságú, az emberi agyba beültetett chip lehetővé teszi, hogy egy bénult személy gondolatai segítségével e-maileket küldjön vagy fogadjon. Az elektronikus készüléket száz neuronra lehet csatlakoztatni.

Eddig a részlegesen megbénultak legfeljebb a szemükkel vagy a nyelvükkel irányították a számítógépeiket, ám az izomfunkciók sajnálatos módon befolyásolják ennek a technikának a hatékonyságát, így a kutatók kénytelenek voltak egy új módszert kidolgozni, egy új mikrochipet tervezni. Ráadásul a számítógép szemmel vagy nyelvvel való irányítása nehézkes és sok gyakorlásra van szükség, hogy az illető személyek tökéletesen elsajátíthassák alkalmazását.

Az új implantátumot a Cyberkinetics cég fejlesztette ki. a BrainGate, vagyis Agykapu nevű mikrochip idén tavaszra készült el. A beültetett mikrochip segítségével egy részlegesen megbénult ember is képes például számítógépes játékokkal játszani. Ez az eddig kifejlesztett legérzékenyebb implantátum. A készülék teljesítményét jól jellemzi, hogy egy 24 éves páciens képes volt arra, hogy a segítségével a számítógépét ki- és bekapcsolja és emellett még beszélgessen, illetve a fejét is mozgassa. A vállalat a kezdeti sikereken felbuzdulva most azt tervezi, hogy további nagy bénult személy agyában helyezik el az implantátumot.

Hasonló eszközök kifejlesztésén dolgozik több más cég is - így például az atlantai székhelyű Neural Signals - egyes kutatók pedig olyan chipeken fáradoznak, amelyek képesek lesznek szó szerint olvasni a betegek gondolataiban. Utóbbiban azonban nem hisz a BrainGate tervezője, Jon Mukand, mert véleménye szerint ehhez már túlzott mértékben be kellene avatkozni az emberi agy működésébe. Mint mondja a jelenlegi chipnek száz elektródája van, amelyet elméletileg legfeljebb száz neuronhoz lehet csatlakoztatni, azonban a gondolatolvasáshoz ennél nagyságrendekkel több neuronhoz kellene elektródákat kötni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások