Az amerikai törvényhozók áldozata lehet az űrturizmus

Az amerikai törvényhozók áldozata lehet az űrturizmus

2004. október 16. 12:08, Szombat
A születőben levő űrturizmus iparág szabályozásának törvénybe foglalása megrekedt annál a kérdésnél, mely szerint mekkora védelmet kell nyújtani a potenciális űrutazóknak.

Az ipar képviselői és egyes törvényhozók úgy vélik, azok a kalandvágyók, akik hat számjegyű dollár összeget kívánnak fizetni a világűr megismeréséért, vállalják is az ezzel járó kockázatot, mint a SpaceShipOne pilótái, akik pár hete, két egymást követő szuborbitális repüléssel elnyerték az X-díjat. "Egy bizonyított technika szabályozása a társadalom biztonságának garantálását célozza. Azonban egy fejlődésben lévő terület szabályozása, esetünkben a kereskedelmi űriparé, egy vállalkozás elfojtását jelenti" - mondta Dana Rohrabacher képviselő, a Kereskedelmi Űrkilövési Törvény idén márciusban jóváhagyott módosítványának támogatója.

A szenátus az űrturizmusra vonatkozó törvényjavaslat egyik változatán dolgozó kereskedelmi bizottsága azonban múlt héten hangot adott az űrjárművek legénysége és utasai biztonságával kapcsolatos aggályainak. A kereskedelmi űrrepülés jelenleg érvényben levő törvénye csak a köz javait és egészségét védi, valamint a nemzet biztonságra és a külföldi politikai érdekekre terjed ki.


Burt Rutan és Sir Richard Branson
Rohrabacher és az iparág képviselőinek nézete szerint nincs mód arra, hogy a rakétahajókat építő befektetők - akik reményeik szerint 2007-től elindíthatják űrjárataikat - garantálni tudják az utasok biztonságát. Számos szenátor kérdőjelezte már meg a törvényjavaslatot, amit így mindeddig nem sikerült megszavazni. "Alapjaiban kellene megváltoztatni a törvénykezést ahhoz, hogy a saját, ám ismert kockázatra történő repüléstől eljussunk ahhoz, ahol már a kormány feladata a magán űrjárművekben ülők biztonságának megóvása. Ez jelenleg egyszerűen lehetetlen" - mondta James Muncy, a PoliSpace, a szuborbitális repüléseken dolgozó vállalkozások tanácsadó cégének elnöke.

A törvényhozás képviselői a hét közepén úgy nyilatkoztak, hogy remélik jövő heti ülésükön sikerül elegyengetni a nézeteltéréseket és megalkotni egy olyan törvényjavaslatot, ami a szenátus novemberi ülésszakán elfogadásra is kerül.

Míg a magánszektor űrvállalkozásaira, mint a műhold kilövésekre létezik törvényi szabályozás, a kereskedelmi emberi űrrepülésre nincs törvényes rendelkezés. Rohrabacher törvényjavaslata a szabályozás hatáskörét a Szövetségi Repülési Igazgatás Kereskedelmi Űrszállítási Hivatalának kezébe adná. A törvényjavaslat szerint a Hivatal kiadhatna úgynevezett próbaengedélyeket is, amihez gyorsabban hozzá lehetne jutni, mint a repülési licenszekhez, és megköveteli a legénység képzettségi és egészségügyi megfeleltetését, illetve az űrturistákat tájékoztatni kellene a rájuk vonatkozó kockázatokról.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások