RFID és NFC technológia a tömegközlekedésben

RFID és NFC technológia a tömegközlekedésben

2004. november 6. 17:34, Szombat
A Philips és a Nokia Frankfurt tömegközlekedési vállalatával közösen tesztelte a legújabb NFC (Near Field Communication) eszközeit. A jövőben csak egy érintés a mobiltelefonnal, és máris megvan a jegyünk a buszra, villamosra, vagy bármi másra.

A Rhein-Main Verkehrsverbund (RMV) és a két kommunikációs cég közös projektje már 2005 elején elindul. A próbaüzem során a most bejelentett Nokia 3220 készülék kap majd szerepet, amely egy NFC burkolat révén már tud kommunikálni a Frankfurt melletti Hanau buszhálózatának egységeivel. Az utazók megvásárolhatják, és tárolhatják is a jegyeiket a mobiltelefonokon.


Csak egy érintés a mobiltelefonnal, és már le is zajlott a vásárlás

Mint a világ első NFC alapú jegyvásárló rendszere, a próbaüzem során a 3220-as telefonban is benne lesz az RMV elektronikus jegyszoftvere, amely a cég szerint teljesen kompatibilis lesz minden hasonló célra kitalált eszközzel. Az utazók egyszerűen hozzányomják a telefonjuk NFC burkolatát a buszon található kijelölt pontra, ahol felszálláskor elektronikusan meg is történik a jegyvásárlás. Ugyanígy, leszálláskor is a mobiltelefon segítségével történik a kijelentkezés.

A technológia egyszerűsége miatt a cégek arra számítanak, hogy rövid időn belül igen széles körben elterjed majd. Az RMV ráadásul olyan lehetőségekre is felhívta már a figyelmet, mint például az RFID+NFC technológiák segítségével a mobiltelefonon tárolt, és minden használatkor aktualizált busz, vonat, villamos, stb. menetrend.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások