Razzia az esseni bolhapiacon: 13 ezer kalózmásolat, három letartóztatott

Razzia az esseni bolhapiacon: 13 ezer kalózmásolat, három letartóztatott

2004. november 8. 21:30, Hétfő
[Infovilag] Rendőrök és vámosok tegnap 13 ezer, illegálisan másolt film és zenei lézerkorongot koboztak el az esseni bolhapiacon.

A duisburgi mobil ellenőrző kommandó és a krefeldi fővámhivatal munkatársai a GVU (Gesellschaft zur Verfolgung von Urheberrechtsverletzungen -> a szerzői jogok megsértésének felderítésére alakult társaság) képviselőivel közösen több "kereskedőtől" kobozták el a kalózmásolatokat. A tettesek profi módon szervezték meg tevékenységüket. A piaci standok körül figyelőket helyeztek el, akiknek a feladata lett volna, hogy rádión riadóztassák az árusokat az esetleges razzia közeledtére.

A nyomozók első alkalommal közvetlenül a bolhapiac nyitása után csaptak le, zsákmányuk több ezer illegális zenei és videómásolat volt. Két órával később újra támadásba lendültek, és még 5500 kalózmásolatot gyűjtöttek be. Fő tettesként letartóztattak három lengyel állampolgárt, ellenük megkezdték a büntetőeljárást szerzői jogi védelmet élvező termékek törvénytelen másolása és forgalomba hozása miatt.

A brit BSA (Üzleti Szoftver-szövetség)csillagászatinak tetsző összeget, 20 ezer font jutalmat tűzött ki annak, aki illegális szoftvermásolásra és forgalmazásra vonatkozó tuti tippet ad a szervezetnek. Mindeddig a BSA csak az illegálisan használt számítógépes program eredetije kereskedelmi árának a tizedével díjazta a feljelentőt, nyomra vezetőt; az ekként egyszerre kifizethető összeg nem haladhatta meg a 10 ezer dollárt. Ez év végéig még egyszer megkettőzik a jutalmat - közölte a szervezet a brit honlapján.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások