IBM számítási kapacitás humanitárius célokra

IBM számítási kapacitás humanitárius célokra

2004. november 17. 23:09, Szerda
Az IBM a világ vezető tudományos, oktatási és emberbaráti szervezeteinek képviselőivel együtt elindította ‘World Community Grid’ elnevezésű globális humanitárius programját, amely az otthoni és vállalati számítógépek kihasználatlan kapacitását mozgósítaná a világ legsúlyosabb egészségügyi és társadalmi problémáinak megoldására.

A World Community Grid a világ számítógépeinek hatalmas, kihasználatlan kapacitását szeretné igénybe venni olyan kutatások folytatására, melyeknek célja különböző betegségek, mint az AIDS és a HIV, az Alzheimer-kór vagy a rák genetikai kódjának megismerése, illetve természeti katasztrófák hatékonyabb előrejelzése, valamint a világ élelmiszer- és vízkészleteinek megőrzése érdekében folytatott kutatómunka. Bárki önkéntesen felajánlhatja számítógépének használaton kívüli idejét azzal hogy, letölti a World Community Grid ingyenes szoftverét és regisztrál a www.worldcommunitygrid.org címen.

"A World Community Grid a filantróp adakozás új modellje" - emelte ki Linda Sanford, az IBM Enterprise On Demand Transformation részlegének alelnöke, a World Community Grid igazgatótanácsának elnöke. "Az IBM részt vesz a World Community Grid programban, mert ugyanúgy, mint ügyfeleink esetében, elkötelezetten alkalmazzuk a legjobb technológiákat a kritikus társadalmi és egészségügyi problémák megoldására. A World Community Grid jól demonstrálja, hogy a kormányzat, az üzleti világ és a társadalom az innováció közvetlen haszonélvezője lehet, ha hajlandóak vagyunk újragondolni az innováció és a tudomány fejlődésének és felvirágzásának lehetőségeit."

A World Community Grid első projektjét (a ‘Human Proteome Folding Project’-et) az Institute for Systems Biology szponzorálja. Ez egy nemzetközileg ismert non-profit kutatóintézet, amely a rendszerbiológia tanulmányozásával és alkalmazásával foglalkozik. A projekt keretében remélhetőleg sikerül majd azonosítani az emberi proteomot alkotó fehérjéket, és ezen keresztül jobban megismerni az olyan betegségek okait és lehetséges gyógymódját, mint a malária vagy a tuberkulózis.

A World Community Grid további projektjeit egy újonnan létrehozott tanácsadó testület, a World Community Grid Advisory Board választja majd ki olyan vezető kutatóintézetek, állami és non-profit szervezetek javaslatainak értékelésével, amelyek a grid számítástechnika használatával szeretnének humanitárius kutatásokat folytatni. A testület várhatóan öt-hat projektet vizsgál meg évente.

"A World Community Grid lehetővé teszi, hogy a kutatók szerte a világon példátlan mennyiségű adatot gyűjtsenek össze és elemezzenek a fontos globális problémák, többek között a közegészségügy kérdéseinek megválaszolásához" - hangsúlyozta Elaine Gallin, Ph.D., a kezdeményezés tanácsadó testületének tagja, a Doris Duke Charitable Foundation gyógyászati kutatóintézetének programigazgatója. "Nagyon boldog vagyok, hogy tanácsadóként részt vehetek a projekt munkájában, amely azt ígéri, hogy a grid számítástechnika lehetőségeit a komplex klinikai kutatás szolgálatába állítja és egyben arra ösztönöz bennünket, hogy nézzünk túl a technológia korlátain, amelyek mindeddig megakadályoztak bennünket néhány megoldatlan probléma tanulmányozásában."

A World Community Grid tanácsadó testületének tagjai között a világ néhány legrangosabb tudományos, kutatási és jótékonysági szervezetének - köztük a National Institutes of Health, a Doris Duke Charitable Foundation, a Markle Foundation, a Mayo Klinika, az Oxfordi Egyetem, az Egészségügyi Világszervezet, valamint az ENSZ Fejlesztési Programjának képviselői foglalnak helyet.

Az IBM hardverekkel, szoftverekkel, műszaki szolgáltatásokkal és szakértelmével járul hozzá a World Community Grid infrastruktúrájának felépítéséhez, továbbá a hosztolásról, a karbantartásról és a támogatásról is gondoskodik. Az IBM-hez csatlakozott a projekt keretében a grid-megoldások terén vezető szerepet betöltő United Devices is, amely azt tervezi, hogy a programban résztvevő PC-k és laptopok kihasználatlan kapacitását már meglévő világméretű grid-hálózatában összesíti. Az IBM és a United Devices már korábban is együttműködött a himlőkutatás számára létrehozott Smallpox Research Grid projektben, melynek keretében több mint két millió önkéntes vett részt a himlő kezelésére alkalmas készítmény keresésének felgyorsításában mintegy 35 millió gyógyszermolekula elemzésével. Az eredményeket az elmúlt év végén adták át az USA Védelmi Minisztériumának további tanulmányozásra.

Néhány becslés szerint a világon több mint 650 millió PC van használatban, és ezek mindegyike a World Community Grid projekt potenciális résztvevője. A grid számítástechnika gyorsan fejlődő technológia, amely önálló számítógépek ezreinek, sőt millióinak kollektív kapacitását képes összefogni egy hatalmas számítási bázissal rendelkező óriási "virtuális" rendszer létrehozásához. A grid-technológia a világ legnagyobb szuperszámítógépeink feldolgozó-képességét jóval meghaladó kapacitás biztosítására képes.

A World Community Grid az IBM több ezer alkalmazottja által adományozott számítógépes időből, valamint a világ minden részén dolgozó számítógép-felhasználók PC és laptop gépeinek tömegéből állt össze. A világméretű "szuperrácsot" IBM-technológia működteti, amely IBM eServer p630 és x345 rendszerekből, valamint DB2 adatbáziskezelő szoftvert, továbbá AIX és Linux operációs rendszert futtató Shark Enterprise Storage Serverekből áll. A DB2 szoftver naponta több millió SQL-lekérdezést támogat, miközben felügyeli az összehangoltan működő számítógépek milliói által szállított adatokat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások