320 millió kínainak van mobilja

320 millió kínainak van mobilja

2004. november 25. 02:30, Csütörtök
Idén októberben már 320 millió kínai állampolgárnak volt legalább egy mobiltelefonja. Mindez azt jelenti, hogy a mobil készülékek továbbra is népszerűbbek az ázsiai államban, mint a vezetékes társaik.

Az ázsiai országban rohamosan nő a mobiltelefon-tulajdonosok száma. Minderről a kínai információ-ipari minisztérium tájékoztatta a sajtó képviselőit Pekingben. A minisztérium adatai szerint bár a vezetékes előfizetések száma is óriási mértékben nőtt az elmúlt időszakban - 48 millió új előfizetést regisztráltak -, ám jelenleg még így is "csupán" 310 millió kínai otthonban van vezetékes telefon. A növekedés a mobiltelefon-piacon jóval kisebb mértékű, hiszen "csak" 5,5 millió új számlás vagy kártyás mobiltelefon-előfizetőt regisztráltak az elmúlt egy esztendőben, ám a mobiltelefon még így is népszerűbb, mint a vezetékes társa. Jelenleg egyébként száz kínaira 24,88 mobiltelefon jut.


A kínai postai és telekommunikációs ágazat nem csoda, hogy vonzza az amerikai és az európai befektetőket, hiszen csak az idei esztendő első tíz hónapjában a minisztérium 57,7 milliárd dolláros forgalmat regisztrált. Ez 12,2 százalékkal nagyobb az előző év hasonló időszakánál. Az 57,7 milliárd dolláros bevételből 52,2 milliárd dollárt a telekommunikációs ágazat könyvelhetett el.

Kínában az elmúlt hónapokban az SMS is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. 2004 első tíz hónapjában például 170 milliárd (!) rövid szöveges üzenetet küldtek egymásnak a kínaiak. Ez 62 százalékkal több, mint amennyit 2003-ban útnak indítottak. A Chinese Center of Information Industry Development nevű kutatóközpont felmérései szerint a kínai mobiltelefon-piacon jelenleg a Motorola készülékei a legkeresettebbek, ám a hazai piac szereplőinek sem kell szégyenkezniük, hiszen a Ningbo Bird nevű cég a lista negyedik helyén áll.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások