Lefizették a Microsoftot kritizáló vezérigazgatót

Lefizették a Microsoftot kritizáló vezérigazgatót

2004. november 25. 01:34, Csütörtök
A Financial Times cikke szerint a Microsoft 10 millió dollárt fizetett Ed Blacknek, a Computer and Communications Industry Association (CCIA) vezérigazgatójának, aki a redmondi cég ellen indított trösztellenes perben több alkalommal is hangot adott a szoftveróriásról alkotott negatív véleményének.

A londoni lap hozzájutott a megegyezés pénzügyi részleteit rögzítő dokumentumhoz, amely szerint a szövetségnek juttatott 20 millió dollár felét a vezérigazgató vágta zsebre, lezárva ezzel a Microsoft ellen indított trösztellenes pert. A redmondi cég szóvivője a Silicon.com internetes híroldalnak adott interjújában elismerte, hogy jelentős összeget fizettek ki a szövetségnek, de azt állította, hogy a megállapodásban nem rögzítették a kifizetett összeg pontos elosztását. "A pénz felett a CCIA igazgatótanácsa rendelkezik, és a kifizetés után egyedül ők dönthetnek arról, hogy milyen módon használják fel az összeget" - jelentette ki a szóvivő.

A CCIA egyelőre nem kommentálta a hírt.

A két fél november 8-án jelentette be, hogy sikerült peren kívüli megegyezést kötniük, de a Microsoft közleménye akkor arra utalt, hogy a pénzt elsősorban az ügyvédeknek, és nem a vezérigazgatónak szánják: "A megállapodás révén a Microsoft átvállalja a CCIA költségeit, és megtéríti az üggyel kapcsolatos összes kiadásokat" - adta hírül a megállapodás nyilvánosságra hozatala után a redmoni cég közleménye.

A CCIA ennek fejében elállt a trösztellenes per folytatásától, amely azzal a váddal indult, hogy a szoftveróriás versenyellenes politikája a konkurens vállalatok kiszorítására, és egyfajta monopolhelyzet kialakítására irányul. A szervezet egyben az Európai Bizottság által indított perből is kiszállt, amely 600 millió dollár megfizetésére kötelezte a Microsoftot, de a végleges döntés még mindig nem született meg.

A bizottság nem sokkal később a Novellt is elvesztette, mivel a cég 536 millió dollár fejében szintén elállt a további részvételtől. A per mindenesetre tovább folytatódik, és a végleges határozatot várhatóan januárban hozzák nyilvánosságra-

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások