A Hold héliuma lehetne a jövő energiaforrása

A Hold héliuma lehetne a jövő energiaforrása

2004. december 1. 09:49, Szerda
Amerikai tudósok elképzelése szerint ugyanaz a gáz, mellyel a léggömböket fújjuk fel, kitermelhető a Hold felszínéről és a Földre eljuttatva alkalmas lenne a jövő energiaszükségleteinek kielégítésére.

A Holdról származó ásványi minták bőséges hélium-3 mennyiségeket tartalmaznak. A hélium-3 a hélium egy könnyebb, nem radioaktív változata, amit lézerekben, hűtőgépekben valamint a léggömbök felfújásához is használunk. Ez a gáz a Földön viszonylag ritka, a Holdon azonban hatalmas mennyiségekben létezik. A tudósok szerint a holdbéli hélium-3 elektromossággá történő átalakításához szükséges technika 30 éven belül elkészülhet. Az elképzelést az Indiában megtartott Nemzetközi Hold Kutatási és Hasznosítási Konferencián terjesztették elő.

Lawrence Taylor professzor, a Tennessee Egyetem Bolygótudományi Intézetének igazgatója szerint a hélium egy hidrogén izotóp, a deutérium fúziós reakcióban történő egyesítésével "félelmetes mennyiségű energia" válna előállíthatóvá. "A Földhöz viszonyítva a Hold hatalmas hélium-3 mennyiséggel rendelkezik" - mondta Taylor. Elmondása szerint egy űrsiklón elszállítható 25 tonnányi hélium elég lenne az Egyesült Államok egy teljes évnyi elektromos áram ellátásának biztosításához.


Körülbelül 200 millió tonna holdtalaj egy tonna héliumot adna, míg ugyanez a mennyiség a Földön csak 10 kilogrammot eredményezne. Azonban Taylor hozzátette, hogy a hélium-3 energiává alakításához szükséges reaktortechnika még igencsak gyerekcipőben jár, kifejlesztése éveket venne igénybe. "A gond az, hogy nincs olyan reaktor típus, ami hatékonyan dolgozná fel a hélium-3-mat. Jelenleg ez leginkább laboratóriumi körülmények között lehetséges, a kutatási ütemet tekintve pedig még 30 évre lenne szükség a kifejlesztéséhez" - mondta.

A hélium-3 a napszélnek köszönhetően rakódott le a holdfelszínen és úgy nyerhető ki a talajból valamint a kőzetekből, ha azokat 800 Celsius fok fölé hevítik. Taylor beszédében elmondta, hogy az Egyesült Államokban jelenleg a nem kőolaj alapú energia tervezetek számára képtelenség finanszírozást nyerni, miközben 2050-re a kőolajszármazékok, mint a szén, az olaj és a földgáz kimerülhetnek. "Nem gondolkozunk eléggé előre. Ha elkötelezzük magunkat a Hold mellett és megvan a szükséges pénz, akkor egész gyorsan megoldható lenne a tervezet. Ha a források folyamatosan rendelkezésre állnának, akkor 10 éven belül el lehetne indítani egy ilyen reaktort" - mondta.


A Hold tízszer több energiát tárol hélium-3 formájában, mint a Föld az összes kőolajszármazékában. A tudósok szerint a hélium-3 reaktor a radioaktivitás tekintetében biztonságos, akár bármelyik nagyváros szívében is fel lehetne építeni. "Ez nem csupán tudományos fantasztikum" - mondta Dr. David Lawrence, a Los Alamos Nemzeti Laboratórium bolygótudósa, aki maga is a hélium-3 biztonságossága és jövőbeli hasznosíthatósága mellett tört pálcát. "Hatalmas hélium-3 tárolók vannak a Holdon. Az elképzelés megszületett, most már az a kérdés honnan szerezhetnénk támogatást a megvalósításhoz, mivel ha az emberek elszánnák magukat a megvalósításra, akkor nem kétséges a keresztülvihetősége.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások