Elektromágneses zavarokat okozhatnak a mobiltelefonok

Elektromágneses zavarokat okozhatnak a mobiltelefonok

2004. december 8. 08:54, Szerda
Egyre több szakember osztja azt a véleményt, miszerint a mobiltelefonok, illetve a mobil átjátszó állomások és antennák által kibocsátott elektromágneses sugárzás káros lehet az emberi szervezetre.

Agytumort nem okoznak a mobiltelefonok, ám lehet, hogy az általuk kibocsátott elektromágneses sugárzás káros az emberi szervezetre. A kutatók szerint ugyan a probléma jelenleg még nem "égető fontosságú", ám mindenképpen muszáj rá felhívniuk az emberek figyelmét. Így vélekedik többek között Elaine Fox kutatónő, az Essex Egyetem professzora is. Azt maga a professzornő is elismeri, hogy jelenleg még túl kevés a bizonyíték, amelyből egyértelműen kideríthető lenne, hogy ártalmasak-e a mobiltelefonok és a kisegítő infrastruktúrák az emberi szervezetre vagy sem, és ha igen, akkor milyen mértékben károsíthatják szervezetünket.

A legtöbb eddig elvégzett kutatás középpontjában annak a kérdésnek a megválaszolása állt, hogy kimutatható-e összefüggés a mobiltelefonok sugárzása és az agytumor, illetve a magas vérnyomás között. Jelenleg az az általános kutatói vélemény, hogy ilyen összefüggés nem mutatható ki, éppen ezért kezdte el Elaine Fox azt a kérdést vizsgálni, miszerint mennyire káros az emberi szervezetre a mobiltelefonok és az átjátszó antennáknak köszönhető elektromágneses sugárzás.

Vizsgálatai során kiderítette, hogy számos olyan szimptóma merült fel, amelyeket ez a sugárzás válthat ki. Ilyen jellegzetességek például a fejfájás és az általános fáradékonyság. A kutatónő idén január óta tanulmányozza ezt a területet és eddig közel 4000 önként jelentkezőt vizsgált meg. Közülük hat százaléknál alakult ki valamilyen tartós tünet, így például fejfájás, vagy égető érzés a bőrön. A program második szakaszában külön meg fogja vizsgálni a saját elmondásuk szerint az ilyen sugárzásra hiperintenzíven reagáló, és teljesen "immunisnak" tűnő személyeket.


Hasonló kutatásokat végez jelenleg egy másik csoport is. A londoni King's College kollégiumban a szakemberek 120 önként jelentkező reakcióit elemzik - ezeknek az embereknek a fele saját elmondása szerint szintén hiperintenzíven reagál az elektromágneses sugárzásra. James Rubin projektvezető azt reméli, hogy 2005 végére sikerül megnyugtató választ kapniuk a kérdéseikre. Legnagyobb problémája jelenleg az, hogy elég önkéntest találjon. A program során a szakember és csapata azt szeretnék kideríteni, hogy a mobiltelefon okozhat-e fejfájást, rosszullétet, szédülést, fáradékonyságot, illetve, hogy miként reagálnak a sugárzásra az emberi szervezet anyagcsere-hormonjai.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) is a Nemzetközi EMF Projekt keretében lezajló tesztekből szeretne a felmerült kérdésekre választ kapni. Így például legfeljebb 300 GHz-es frekvenciájú elektromos és mágneses mezőkben tanulmányozzák az emberi szervezet reakcióit. A teszteket 2007-ig végzik el.

A mobiltelefon-gyártó és más hasonló profilú cégek ugyanakkor meglehetősen közömbösen szemlélik a kutatást. Erin McGee, az iparági szervezet (Cellular Telecommunications Industry Association) szóvivőnője szerint jelenleg még nincs semmilyen bizonyíték sem arra, hogy a mobiltelefonok és az átjátszó állomások és antennák elektromágneses sugárzása bármilyen módon vagy bármekkora mértékben is károsítaná az emberi szervezetet. Így ők sem tehetnek mást, csak megvárják az analízisek végeredményét.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások