Gyermekbarát böngészőt készített az Axelero

Gyermekbarát böngészőt készített az Axelero

2004. december 8. 17:04, Szerda
Axelero és a Minimax együttműködésében létrehozott böngésző szerkesztett tartalmat és védett internetezést kínál a gyermekek számára.

Testreszabott tartalmat kínál az internethasználó gyerekek számára az Axelero és a Minimax által közösen létrehozott első hazai gyerekböngésző. A hiánypótló szolgáltatás a 14 év alatti internetezőknek kínál nekik való internet-élményt. Ez a réteg az Axelero becslése szerint a korcsoporthoz tartozók 75%-át jelenti. Az igényes gyerek-tartalom biztosítása mellett a két vállalat a szülőkre is gondolt, akik gyermekeiket szeretnék távol tartani a világhálón elérhető tartalmak egy részétől. Az Axer névre keresztelt gyermekbarát böngésző a fiatalok számára szerkesztett tartalmat és védett internetezést kínál.

A december 8-tól elérhető szoftverben a speciálisan kialakított kezelőfelület egyszerűvé teszi az internetes böngészést, a válogatott - az Axelero és a Minimax szerkesztői, valamint a szülők által engedélyezett - weboldalak pedig biztonságos tanulást és szórakozást biztosítanak.

Az interneten keresztül elérhető a Minimax TV adása, valamint válogatott, folyamatosan frissülő és ellenőrzött tartalmú magyar és külföldi gyermek oldalak. Emellett szélessávú, multimédiás tartalmakból - képtárak, képes mesék, ellenőrzött erőszakmentes online játékok, Minimax magazin, stb. - válogathatnak, és akár eszmecserét is folytathatnak a Fórumban kedvenc témáikról. A tartalomfejlesztés terén a tervek között újabb multimédiás szolgáltatások - online hallgatható és nézhető zene illetve videó - is szerepelnek. A fejlesztők szintén tervezik saját gyermek-levelezőrendszer kialakítását is.

A 6-12 éves korosztály számára készült böngésző szoftvernek köszönhetően a vállalatok szerint a felelősséget érző szülőknek sem kell többé eltiltani gyermekeiket az internettől, a kevésbé szigorú szülőknek pedig nem kell aggódniuk a világhálón elérhető veszélyes tartalmak miatt.

Az Axer böngészőben a gyerekek által látogatható weboldalakat a szülő saját ízlése szerint - egy jelszó megadása után - határozhatja meg, vagy egy ajánlott listából választhatja ki. A szoftver az elvárható körültekintéssel védett alkalmazás, azaz a gyerekek által igen nehezen kikerülhető, feltörhető. A böngészőből kilépni is csak a szülők által ismert jelszóval lehet, így a gyermekek nem férhetnek hozzá a számítógépre telepített egyéb, nem korlátozott funkciójú böngészőkhöz. A böngésző segítségével így bebarangolhatják a mesék világát, olvashatnak verseket, játszhatnak, ismerkedhetnek a világgal.

A két vállalat együttműködésében a Minimax képviseli a gyermek kompetenciát, a gyerektartalmak terén (magazin, TV) szerzett sok éves tapasztalatára építve, míg az Axelero az internetes szolgáltatások és tartalmak célbajuttatásában megszerzett ismereteit használta fel a böngésző létrehozásakor.

Az előfizetést követően az Axelero honlapjáról letölthető böngészőt könnyen, informatikai ismeretek nélkül telepíthetik a szülők. A szoftver a későbbiekben automatikusan frissül. Az internet-hozzáférés használatát a gyerek-browser alkalmazás nem korlátozza, hiszen a védett gyermeken kívül a többi internet felhasználó saját igényei szerint korlátozás nélkül internetezhet. A böngészőt az Axelero internet előfizetéssel rendelkező (dial-up, ADSL vagy Kábelnet) ügyfelei vehetik igénybe havi bruttó 1250 Ft-os díj fejében, amely a havi internet-előfizetési számlán jelenik meg. Axelero és a Minimax várakozásai szerint az elkövetkező évben több ezer felhasználó fogja igénybe venni az új szolgáltatást.

A Minimax és az Axelero tapasztalatai, valamint piackutatások szerint az internetezés iránti igény ebben a korcsoportban jelentős. A Minimax - kizárólag e korosztály számára szóló tartalmakat kínáló - internetes oldalait havonta több mint 120 ezer látogató keresi fel. Az Axelero szerint a hazai internet-használók 46%-nak van gyermeke, az Axelero saját ügyfélkörét tekintve a gyermekes családok aránya a dial-up előfizetők körében 49, a szélessávú előfizetők körében 41%. Saját felméréseink szerint az Axelero előfizetések mintegy 80%-át gyerek is használja, míg általában a 14 év alatti korosztály mintegy 75%-a internetezik.

Az Axelero megbízásából készített felmérés szerint az otthoni gépeket leginkább a család felnőtt tagjai, általában a szülők vásárolják, azonban a géppel kapcsolatos igényeket is döntően a gyerekek fogalmazzák meg, és a gépet a család legfiatalabb tagjai sajátítják ki. Jellemző, hogy amíg a gyermekekben nem fogalmazódik meg az internet igénye, a szülők maguktól nem kezdeményezik a hozzáférés biztosítását. A World internet Projekt 2004 felmérés szerint Magyarországon a kiskorú gyermekkel és otthoni internettel rendelkező szülők nagy része (2004:59%, 2003: 53%) valamilyem módon igyekszik kontrollálni a gyermek internet-használatát, tehát látható, hogy fontosnak tekintik az ellenőrzött használatot. A szülők egyre nagyobb arányban használnak szűrőprogramot (2004: 17%, 2003 11%, 2002: 7%), míg az internetezés engedélyhez kötésének szerepe csökken (30%; 36%; 38%). A legelterjedtebb mód, hogy csak adott megszabott ideig használhatják a világhálót (40%; 36%; 41%), valamint igen magas arányban figyelik, hogy mit csinál a gyermek a neten (30%; 15%, 26%).

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások