Újabb DVD-másolásvédelmi per kezdődött

Újabb DVD-másolásvédelmi per kezdődött

2004. december 9. 07:45, Csütörtök
Újabb vállalatot perelt be az összes, a DVD-ken alkalmazott másolásvédelmi eljárással kapcsolatos licenc tulajdonjogát birtokló DVD Copy Control Association nevű szakmai szövetség.

A szövetség ezúttal a Kaleidescape nevű céget perelte be, mégpedig azért, mert állítása szerint a többek között szórakoztató-elektronikai készülékeket gyártó vállalat egy olyan rendszert fejlesztett ki, ami DVD-ket illegális módon képes felmásolni az otthoni számítógépekre. A Kaleidescape-technológia segítségével egyszerre legfeljebb 500 DVD-t lehet felmásolni, és utána a felhasználók egy gombnyomással kiválaszthatják, mely filmeket vagy multimédiás anyagokat akarják megnézni. Bármennyire is praktikusnak tűnik ez a módszer, van egy nagy hátránya, ez pedig nem más, mint az ára. Egy belépő szintű rendszer például, amelyen egyidejűleg maximum 160 videót lehet tárolni, néhány hónappal ezelőtt 27 000 dollárért volt elérhető.


A Kaleidescape rendszere egy központi filmszerverből és több lejátszóból áll

A szakmai szövetség most eltökélte, hogy jogi úton vet véget az "illegális, szinte nagyüzemi DVD-másolásnak". A DVD CCA ügyvédje, Bill Coats szerint azért alkalmazzák a CSS-eljárást, hogy senki ne férhessen hozzá illegális módon a szerzői és szomszédos jogok által védett anyagokhoz. Bár a Kaleidescape nevű cég jogosan birtokolja a CSS használatát engedélyező licencet, ám mégis egy olyan rendszert fejlesztett ki, amellyel pont azt lehet megvalósítani, amit a CSS-nek és a licencnek meg kellene akadályoznia, vagyis a műsoros DVD-k illegális másolását.

A Kaleidescape elnök-vezérigazgatója, Michael Malcom úgy véli, hogy cége termékeit kifejezetten a DVD CCA figyelembevételével fejlesztette ki és a terveikről rendszeresen tájékoztatták is a szakmai szövetséget, ezek után szinte mellbe vágta őket a szervezet perszándéka. A vezérigazgató már csak azért sem érti a DVD CCA fenyegetőzését, mert szerinte mindent megtettek azért, hogy megfeleljenek a jogi feltételeknek és kidolgozták a CSS-eljárással száz százalékos kompatibilis technológiájukat. Amennyiben mégis beperelné őket a DVD Copy Control Association, úgy várhatóan - válaszlépésként - ők is beperlik a szervezetet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások