Online videókereső szolgáltatást indít a Yahoo

Online videókereső szolgáltatást indít a Yahoo

2004. december 16. 19:49, Csütörtök
A Yahoo úgy véli, hogy egyre többen keresnek az interneten különböző multimédiás anyagokat, főleg zenei klipeket vagy videókat. Az új funkciónak egyelőre csak a kísérleti változata elérhető.

A cég különleges keresőjével bárki végigböngészheti a világhálót az ilyen tartalmak után. Bár jelenleg a szolgáltatás csak kísérleti, bétaverzióban érhető el, ám már elboldogul három formátummal. A videókereső így képes felkutatni nekünk a Windows Media, az Apple Quicktime és a a Real Media formátumú fájlokat. A Yahoo a minél sikeresebb keresés érdekében több technológiát is egyszerre alkalmaz és több partnercéggel, illetve szervezettel is együttműködik. Ezek között van például a Creative Commons, a Broadband Mechanics és az Atom Films.


Hasonló kereső kifejlesztésén dolgozik több más cég is. A Google például televíziós műsorokból hoz majd létre egy adatbázist, amelyben később bárki kedve szerint kereshet majd. A Microsoft egy olyan rendszer létrehozásába fogott, amelyben számos multimédiás tartalom megtalálható lesz, míg az AOL a Singingfish nevű média-keresőjének képességeit bővítette ki úgy, hogy azzal már videókat is kereshetünk az interneten.

A felhasználók elsősorban két okból keresnek napjainkban videókat és zenei klipeket. Egyrészt mára jelentősen nőtt a szélessávú internet-hozzáférések száma, így egyre nagyobb az igény az ezt kihasználó tartalmak iránt, másrészt egyre nagyobb a kínálat. Egyre több cég ismeri fel ugyanis az online kereskedelemben vagy a világhálón való megjelenésben és a multimédiás tartalmaknak az interneten való terjesztésében rejlő lehetőségeket.

A nagy internetes keresőket üzemeltető cégek éppen ezért mostanában már megpróbálnak együttműködni például a filmstúdiókkal, hogy együtt fejleszthessenek ki az emberek lehetőleg minden igényét kielégítő rendszereket, illetve, hogy létrehozzanak új üzleti modelleket, amelyek lehetővé teszi a videófájlok értékesítését, illetve keresését a világhálón. Jeff Weiner, a Yahoo munkatársa is megerősítette, hogy számos tárgyalást folytatnak ebben az ügyben különböző filmstúdiókkal.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások