Karácsonyi ajándékok a számítógép előtt

Karácsonyi ajándékok a számítógép előtt

2004. december 29. 13:54, Szerda
Mára elárasztották a piacot a Kínából származó különböző, már-már bóvlinak minősülő termékek, amelyekből bőven jut a számítógép mellé és a karácsonyfa alá is.

Albert Einsteint idézve: "Csak az univerzum és az emberi butaság határtalan, bár az utóbbiban nem lehetünk biztosak." A legújabb számítástechnikai bóvlikínálatot elnézve, ez tényleg így van. Az eBay-nél és más nagyobb online kereskedőcégeknél kapható az egyik kínai különlegesség, ami nem más, mint egy, a PC egyik szabad USB-s portjára csatlakoztatható télapó. A műanyagból készült bábut ellátták világító diódákkal is, míg hátul az USB-kábel található. Miután csatlakoztatják a számítógéphez a kis Mikulás el kezd dobolni, majd eljátssza a Jingle Bells nevű ismert karácsonyi dalt.


USB portra köthető doboló Mikulás

A Távol-Keletről származik egy másik ajándéktárgy is, méghozzá egy szintén a PC egyik szabad USB-s portjára "köthető" mini karácsonyfa, amelynek a tetején egy arany csillag található. Ebben a termékben is vannak belül diódák, amelyek különböző színekben világítanak. Hasonló módon működik az USB-s hóember is. Ez, ahogy a télapó kollégája is, átlátszó műanyagból készült és hol zöld, hol kék, hol piros fényben világít. A kínaiaknak tehát meglehetősen érdekes elképzelései vannak rólunk, európaiakról és az ünnepi szokásainkról.


Az USB porton át áramot kapva világító karácsonyfa

Szegény USB-portoknak egy ideje már olyan eszközökkel is el kell boldogulniuk, amelyeknek elvileg semmi keresnivalójuk nincs a számítástechnikában. A web és a digitális kamerák mellett, az egerek, a nyomtatók és a szkennerek mellé felzárkóztak ebben a tekintetben a különböző kütyük, gyakorlatilag haszontalan, semmire sem használható bóvlik. Kis lámpák a billentyűzet megvilágítására, a felhasználók arcát hűtő ventilátorok, karácsonyi ékszerek egyaránt megtalálhatóak már az USB-s termékek között.

Bármilyen furcsán is hangzik, anyagilag tekintve az USB-s fenyőfa az egyik lehető legjobb megoldás. A különböző fák elérhetik a 25 centiméteres magasságot is és "csak" öt, legfeljebb tíz euróba kerülnek. Ezen fenyőfák előnye időtállóságuk is, persze kizárólag csak akkor, ha a tulajdonos kollégája vagy családtagja nem unja meg az adott tárgyat és ki nem dobja azt a szemetes kosárba.


A különböző Flash-animációkon kívül persze vannak olyan ajándékok is, amelyek nem nélkülözik az iróniát, a humort sem, de azt is mondhatnánk, meglehetősen "idióta ötletet megvalósító termékek". Ilyen például a Panlogic terméke is, amely ha bebillentyűzi valaki a 33333335123444443333555421 számsort a vállalat programozói által készített Flash-animációba, akkor a karácsonyi harangok eljátsszák a Jingle Bellst. A harangokat olyan illusztris személyek mozgatják, mint Károly herceg, Ozzy Osbourne és Szaddám Husszein.

A kérdés már csak az, hogy ezeket a termékeket kik vásárolják meg, kiknek okoz valóban örömet? Sok esetben úgy tűnik, az ezeket az eszközöket kifejlesztő és piacra dobó cégeknek csupán egyetlen célja van: minél több pénzt kihúzni az ünnepi forgatagban a valós életben vagy a világhálón "lődörgő" és ajándékokra vadászó személyek zsebéből.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások