Blu-Ray DVD-kombó a JVC-től

Blu-Ray DVD-kombó a JVC-től

2004. december 30. 11:16, Csütörtök
A vállalat egy olyan új optikai lemezről rántotta le a leplet, amely egy korongon egyesíti a Blu-Ray- és DVD-szabványt, így jelentős enyhülést hozhat az egymással rivalizáló formátumok háborújában.

A JVC által bemutatott prototípuson a vállalat közleménye szerint összesen 33,5 GB-nyi adatot tárolhatunk. A lemez három rétegre épül, amelyből kettő a DVD-lemezt, míg a harmadik réteg a Blu-Ray korongot testesíti meg. Egy további speciális réteg teszi lehetővé, hogy a kék lézer kizárólag a külső Blu-Ray réteget, míg a vörös lézer a belső DVD-rétegeket olvassa be. Reményeik szerint a kombinált lemez enyhülést hozhat a különböző formátumok kiélezett küzdelmében, és a konkurenciaharc helyett együttműködésre készteti az érintett vállalatokat.



A lemezen lévő adatok több, egymástól függetlenül kiolvasható rétegben vannak

"Minden egyes érdekelt fél a DVD örökébe szeretne lépni. Ez a 21. század formátum háborúja, és amíg nem tisztázódnak le a dolgok, a vásárlók egyik megoldás mellett sem fogják elkötelezni magukat. Igen nagy összevisszaság lesz itt, amíg a fogyasztók rá nem jönnek, hogy ki kerülhet ki győztesként a küzdelemből" - fejezte ki aggodalmát Michael Gartenberg, a Jupiter Communications elemzője.

Egy kombinált Blu-Ray- és DVD-lemez nagyban segítene ezen a problémán, és amennyiben a kiadók támogatják a megoldást, a vásárlók könnyen a Blu-Ray-lejátszók mellett dönthetnek. "Két egymástól drasztikusan eltérő technológia küzdelme folyik, és nem valószínű, hogy a gyártók kombinált meghajtókkal állnak majd elő. Egy ilyen megoldás segíthet s vásárlók döntésében, de csak abban az esetben, ha valódi tartalommal töltődik meg, és a kiadók támogatni fogják" - jelentette ki Gartenberg.

A gyártó cégek hasonló dilemma előtt állnak, és nagy részük nem igazán tudja eldönteni, hogy a Blu-Ray- vagy a HD DVD-szabvány mellett tegye le voksát. Kiváló példa erre a Thompson, amely a hónap elején bejelentette, hogy belép a HD DVD-piacra, de ezzel egy időben Blu-Ray-lemezeket is gyárt majd.

A JVC nem szolgált pontos információval a várható megjelenést illetően, de a vállalat szóvivője bejelentette, hogy a lemezt hamarosan bemutatják a Blu-Ray Szövetségnek, és reményeik szerint a szövetség rövid időn belül áldását adja az új szabványra.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások