Új fájlcserélő veheti át a BitTorrent helyét

Új fájlcserélő veheti át a BitTorrent helyét

2005. január 5. 20:34, Szerda
Mindössze néhány héttel a filmstúdiók és zenei kiadók BitTorrent elleni hadjáratának kezdete után máris új fájlcserélő szoftver jelent meg, ami a fejlesztők szerint jóval kevesebb támadási felületet nyújt elődeinél.

Az Exeem névre keresztelt szoftver - amely egy eddig ismeretlen, a nemrég bezárt SuprNova.org oldallal kapcsolatban álló csoport fejlesztése - a BitTorrent alapjaira épül, működésében mégis inkább az olyan decentralizált, beépített keresési funkcióval ellátott hálózatokra hasonlít, mint a Kazaa, vagy az eDonkey. A program egyik fejlesztője, "Sloncek" a NovaStream Webcasting weboldalon adott interjújában kijelentette, hogy tesztelők egy szűk csoportja már jóval korábban kézbe vehette az új szoftvert, de a publikus változatra még várnunk kell. Elmondása szerint a bétatesztelők igen nagy segítséget jelentettek a fejlesztés során, és elsősorban nekik köszönhető, hogy hamarosan mindenki számára elérhető lesz a program.


"Az eddigi tapasztalatok alapján a rendszer jól működik. Mi több, gyorsabbnak tűnik bármelyik másik fájlcserélgető hálózatnál, de tekintve, hogy mindössze 5000 ember vett részt a béta programban, ez egyelőre nem lehet mérvadó" - összegezte benyomásait Simon Bauman, aki a Mitosis.com weboldal szakértőjeként több héten át tesztelte az új programot. Véleménye szerint amennyiben a kiadók tovább folytatják hadjáratukat a BitTorrent oldalak ellen, az új szoftver könnyen átveheti a vezetést, és elődje helyébe lépve felhasználók millióinak nyújthat segítséget a legfrissebb programok beszerzésében.

Szakértők szerint erre minden esély megvan, ugyanis az Exeem fejlesztői igyekeztek kikerülni azon buktatókat, amelyek révén a kiadók azonnal támadást indíthatnának a hálózat ellen. A BitTorrent ilyen szempontból nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hiszen a letölthető fájlokra mutató hivatkozásokat weboldalakon tárolják, és amint azt az elmúlt hetek történései megmutatták, a kiadókat tömörítő szövetségek minden különösebb erőfeszítés nélkül bezárathatják a bűnösnek kikiáltott internetes oldalakat. Az Exeem ugyanakkor teljesen decentralizált felépítésű, és a fejlesztők ígérete szerint kevésbé támadható elődeinél. Sloncek elmondása szerint a program végleges változata hamarosan elkészül, és a költségeket a Kazaa-hoz hasonlóan reklámokból fedezik.

Az Exeem béta változatának letöltése

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások