Olympus - Panasonic DSLR szövetség

Olympus - Panasonic DSLR szövetség

2005. január 14. 09:30, Péntek
Együttműködési megállapodást írt alá a két japán cég, melynek tárgya a 4/3-os érzékelővel szerelt, cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek fejlesztése.

2003 őszén jelentette be az Olympus cég - több nagyobb gyártóval megerősítve - az új elgondoláson alapuló 4/3 (FourThirds) érzékelőt, mely eljövendő DSLR fényképezőinek lett alapja. Az E-rendszernek is becézett gépcsalád újdonsága, hogy a rendszer elemei egymáshoz "hangoltak", így például az egyedi méretű képérzékelőhöz készült objektívek is csak ehhez a szabványhoz igazítottak és vele tökéletesen együttműködők, ellentétben a többi gyártó DSLR elgondolásaival, melyek többnyire a filmes SLR gépeiken is használt eszközökön, objektíveken alapulnak. Az Olympus eddig két tükörreflexes fényképezőgépet adott ki erre az elgondolásra alapozva, a profiknak szánt E-1-et, valamint néhány hónapja a belépő szintű E-300-at.

Nem volt titok, hogy a Panasonic már a korai bejelentéskor is a fejlesztési csapat tagjaként volt feltüntetve, de eddig nem sok információ látott napvilágot arról, hogy a fejlesztésben valóban részt vett-e. A mostani megállapodás talán konkrét együttműködést is sejtet a jövőben.

A szövetség főként három lényeges pontban köttetett:
  • A két cég közösen fejleszt majd technológiákat és eszközöket a FourThirds digitális tükörreflexes rendszeren belül (beleértve gépvázakat, cserélhető objektíveket, és az adott rendszerhez illeszkedő kiegészítőket).
  • A két cég önállóan is fejleszt digitális tükörreflexes fényképezőgépeket és kapcsolódó termékeket, melyeknél a fent említett rendszert veszi alapul.
  • A FourThirds rendszer széleskörű elterjesztése érdekében mindkét cég további gyártók csatlakozását segíti elő a szabvány további fejlesztéséhez.

    Az együttműködés eredményeit talán már ebben az évben látni fogjuk. Mindenesetre nem megerősített hír, hogy a Panasonic talán ebben az évben cserélhető objektíves digitális fényképezőgéppel jelentkezik. Ez a megállapodás talán azt mutatja, hogy a leendő gép a FourThirds rendszeren alapul majd.

    Kapcsolódó linkek

  • Listázás a fórumban 
    Adatvédelmi beállítások