Az amatőrök lepipálták az űrhivatalokat

Az amatőrök lepipálták az űrhivatalokat

2005. január 21. 12:58, Péntek
Egy csapat lelkes amatőrnek gyorsabban sikerült feldolgoznia a Huygens szonda Titánról visszasugárzott képeit, mint bármelyik nagy űrhivatalnak.

A NASA és az ESA általában a legfejlettebb számítógépes szoftverekkel dolgozza fel a felvételeket, mielőtt nyilvánosságra hozná azokat. A kontraszt, a fényerősség megváltoztatása, vagy akár a kép kiszínezése olyan kulcsfontosságú jegyeket tárhat a kutatók elé, melyek máskülönben észrevétlenek maradnának. A Huygens küldetés, valamint a NASA 2004-es Mars Exploration Rover küldetése esetében azonban a tudósok beérkezésük után rögtön közzé tették a nyers képanyagot.

Január 14-én amint a Huygens anyahajója, a Cassini visszasugározta az információt a földi rádióvevőknek, a nyers képek rögtön felkerültek az Arizona Egyetemen dolgozó képfeldolgozó csapat weboldalára. A számítógépes megszállottak azonnal lecsaptak az anyagra, és elkezdték a felvételek javítgatását különböző szabad forrású vagy kereskedelmi szoftvereik segítségével, majd megkezdődött az elkészült képek internetes csereberéje. "Amikor elkezdtük nézegetni a nyers képeket csodálatos dolgok tárultak elénk, amit meg akartunk osztani" - mondta Anthony Liekens, egy belga chatroom megszállottja.


Christian Waldvogel 11 fotóból összerakott panorámaképe

Amikor Liekens belepillantott az ESA január 15-én reggel megtartott sajtótájékoztatójába, csalódott az űrhivatal képeinek minőségében, ezért elhatározta, hogy weboldalán összegyűjti az amatőr "műveket". Az oldal hamarosan egy virtuális galériává vált. Sok amatőr a két marsjáró, a Spirit és az Opportunity képeit is feldolgozta, melyekből részletes topográfiai térképeket és panorámaképeket gyártottak. Azonban a mostani volt az első eset, hogy az amatőrök kiütéssel győztek az űrhivatalok ellen, mondta Liekens, aki a héten igyekszik befejezni orvosi diplomamunkáját.


Mike Zawistowski jelenlegi tudásunk szerint realisztikus színezésű 3D renderelése

Liekens hangsúlyozta, hogy a gyűjteményében szereplő képeknek nem mindegyike tudományosan megbízható, amire az ESA és a NASA nagy figyelmet fordít. "Lenyűgözők a képességeik és a lelkesedésük, bevallom érdeklődéssel néztük végig a képeiket" - mondta Bashar Rizk, a Huygens képfeldolgozó csapat tagja.


Ugyanaz a terep egy másik nézőpontból

Az egyik lenyűgöző tájképet Mike Zawistowski, egy bostoni számítógép-szerelő készítette, aki önmagát "alkalmi csillagászati-őrültnek" tartja. Zawistowski egy freeware programot, a Terragen-t alkalmazta, ami a légi felvételek fényerősségi adatait topográfiai térképpé alakítja. Alkotásához a Huygens egyik ereszkedés közben készített felvételét vette igénybe, majd a felbontás alapján (pixelenként 20-40 méter) kidolgozta a megfelelő arányokat. Zawistowski reméli, amint a szonda radar adatait közzéteszik, képeit még pontosabbá tudja tenni. "Rengeteg forrás áll a tudományos érdeklődésűek rendelkezésére, ami lehetővé teszi számos tehetséges amatőrnek, hogy bizonyos szinten részt vegyenek a kutatómunkákban, még ha nem is állnak nagy tudományos intézetek alkalmazásában" - összegezte Zawistowski.

Fontosabb linkek:
  • A nyers képek az ESA weboldalán
  • Az eddig közzétett képek a NASA weboldalán
  • Részletes cikkünk a Cassini-Huygens küldetésről

    Kapcsolódó linkek

  • Listázás a fórumban 
    Adatvédelmi beállítások