Meg sem jelent másolásvédelmeket tör fel az AnyDVD

Meg sem jelent másolásvédelmeket tör fel az AnyDVD

2005. január 27. 11:07, Csütörtök
Az Anydvd legújabb verziója már képes arra, hogy egy, az Egyesült Államokban megjelenés előtt álló, a Sony ArccOS nevű DVD digitális másolásvédelmével ellátott filmről másolatot készítsen.

Úgy tűnik, mintha önmaguknak keresnék a bajt a DVD-feltörő Anydvd szoftver készítői. A programot fejlesztő Slysoft nevű cég munkatársai ugyanis egy olyan sajtóközleményt hoztak nyilvánosságra, amelyben arra bíztatják a felhasználókat, hogy nyugodtan másolják a DVD-ket, mert az alkalmazás most megjelent változata már képes feltörni a filmipari kiadók és stúdiók által alkalmazott legújabb digitális másolásvédelmet (DRM) is. Vagyis a szoftver képes arra, hogy egy még meg sem jelent műről illegális kópiát csináljon.

Az Anydvd ezenkívül képes feltörni a dél-koreai LG vállalat által kifejlesztett Settec-Alpa DVD nevű digitális másolásvédelmet is. Ez a másolásvédelmi eljárás ugyanazon a módszeren alapul, mint az ArccOS, amely megváltoztatja a DVD-k struktúráját és olvashatatlan szektorokat hoz létre. A Slysoft programjának szintén nem jelentenek akadályt a Puppetlock nevű DRM-eljárással védett DVD-lemezek sem, amelyek hasonló elven működnek, mint a két másik társa.


Amint azt Giancarlo Bettini, a Slysoft vezérigazgatója elmondta, előbb feltörik az egyes digitális másolásvédelmeket, mint, hogy a filmipar bevezethetné az első ily módon védett műveket a piacra. A szakember azt reméli, hogy előbb-utóbb a filmipar elgondolkozik azon, hogy mennyire hasztalan is DRM-eljárásokkal védeni a filmeket, ráadásul ezek kifejlesztése sokba kerül, nem is védenek és gyakran okoznak kompatibilitási problémákat. A Slysoftot gyakorlatilag lehetetlen felszámolni, mert a cég székhelye a jogilag védett Antiguán van.

Az ArccOS-t készítő Sony DADC cég azonban cáfolta az Anydvd fejlesztőinek kijelentéseit. Mint azt Corinna M. Lohse, a vállalat munkatársa elmondta, az ArccOS-t már egy éve alkalmazzák sikeresen különböző DVD-filmeknél. A DRM-eljárás sikerének titka, hogy a másolásvédelem dinamikusan változtatja magát, így egy két hónappal ezelőtti filmnél teljesen más a védelem, mint egy most forgalomba hozott műnél. Lohse szerint emiatt az ArccOS gyakorlatilag kijátszhatatlan, hiszen állandóan változtatják, és nem egy, hanem számos aktuális verzió létezik.

Az Anydvd letölthető a hivatalos weboldalról

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások