Újfajta másolásvédelem a Macrovisiontől

Újfajta másolásvédelem a Macrovisiontől

2005. február 16. 08:59, Szerda
A másolásvédelmi technológiákra szakosodott Macrovision bemutatta a DVD-lemezeknél alkalmazandó új eljárását, amely a cég szerint jelentős mértékben hozzájárulhat a kalózkodás korlátozásához.

A vállalat a jelenleg kapható DVD-k másolásvédelmének elégtelensége miatt dolgozta ki az új technológiát, amelynek segítségével döntő előnyhöz juthatnak az illegálisan másolókkal szemben. A Macrovision szóvivőjének elmondása szerint a Ripguard DVD névre keresztelt eljárás semlegesíti a népszerű másolóprogramokat, és nagyban növelheti a kiadók forgalmát. "A titkosítási szabványok vagy működnek, vagy nem. A DVD-lemezekből származó profit hosszú időre Hollywood egyik legnagyobb bevételi forrása lehet - miért hagynánk többmilliárd dollárt az asztalon, ha tehetünk valamit az ügyben?" - hangzott el Adam Gervin, a Macrovision marketingigazgatójának nyilatkozatában.

Ezzel a lépéssel a vállalat ingoványos talajra lépett, mivel a másolásvédelmi technológiákat korábban a kiadókkal szorosan együttműködő vállalatok dolgozták ki és a kiadók nem nézték jó szemmel a tőlük független próbálkozásokat. A helyzet azonban mára megfordult, és a másolásvédelmi technikák nyilvánvaló kudarca a Macrovision megoldásának támogatására késztetheti a filmstúdiókat. Gervin elmondása szerint a cég szakemberei több éven keresztül tanulmányozták a másolóprogramok működését, és módosították a DVD-k enkódolását, amely így blokkolja ezen szoftvereket.

Az új technológia tehát nem igényel új hardvert, és ez rendkívül fontos a kiadók számra, akik már a következő generáció védelmén dolgoznak. Az új másolásvédelmi szövetség ugyanis - amelyben többek között megtalálható a Warner Bros, a Walt Disney, az IBM, a Sony, a Microsoft, és az Intel - a következő generációs DVD-lemezek védelmének kifejlesztését tűzte ki célul. Az Advanced Access Content System névre keresztelt technológia továbbra sem engedélyezi a lemezek másolását, de lehetővé teszi, hogy a megvásárolt filmeket az otthoni hálózat segítségével több eszközön is megtekinthessük.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások