Elkészült Stonehenge másolata

Elkészült Stonehenge másolata

2005. február 18. 09:19, Péntek
Megnyitották Új-Zélandon a Stonehenge Aotearoát, a Salisbury síkságon található ősi építmény pontos mását, melynek elsődleges célja nem egy látványosság létrehozása volt, hanem hogy segítsen az embereknek újra felfedezni a csillagászat alapjait.


"A könyvekben annyit olvashatunk a Nap és a Hold tevékenységéről, a csillagokkal való navigálásról vagy az évszakok előrejelzéséről, amennyit csak akarunk" - mondta Richard Hall, a körszerkezetet megépítő Phoenix Csillagászati Szövetség elnöke. "Építményünk segítségével azonban, megállva a pillérek között bemutathatjuk az embereknek, hogyan működik mindez a gyakorlatban. Ez az építmény valahogy leegyszerűsíti az egészet, sokkal könnyebbé téve a megértést."


Középen egy 5 méteres obeliszk van
A fővárostól, Wellingtontól egy órányi autóútra található Stonehenge Aotearoa 18 hónapon át épült, a csillagász szövetség önkéntesei 11 000 órányi munkát fektettek bele. A végeredmény egy 24 függőleges pillérből és összekötő elemből álló "henge", ami 30 méter átmérőjű és megközelítőleg 4 méteres magasságba nyúlik. A középpontjában egy 5 méter magas obeliszk található, ami a déli égi sarkpont felé mutat. Az obeliszkből kiindulva a délkör mentén egy 10 méteres analemma, egy nyolcas alakú minta húzódik, amin a Nap éves útvonala követhető. A henge körén kívül hat sarokkő áll, melyek a Nap felkelési és lenyugvási pontját jelölik napfordulókor és napéjegyenlőségkor.

Ahhoz, hogy a henge valóban Aotearoa legyen, ami Új-Zéland maori neve, a csillagászok úgy alkották meg az építményt, hogy az a polinéziai navigátorok által használt csillagképeket jelölje, valamint felhasználták az ősi maori tudásanyagot is. "Az óriások vállain állunk. 500 éves óriásokén, az elmúlt évszázadok maori bölcsességének és a mai 21. század tudásának nagyságaién" - hangzottak Alan MacDiarmid Nobel-díjas professzor szavai a megnyitó ünnepségen.


Alan MacDiarmid
Az új-zélandiaknak azonban az építmény megalkotásakor lemondtak őseik módszereiről, mivel még a legmodernebb építési felszereléssel is túl sokáig tartott volna az elkészítés, a költségekről nem is beszélve. Ezért a szövetség csapata a pilléreket és az áthidaló elemeket favázból készítette el, amit cementtáblákkal és dróthálóval borítottak be, majd a teljes szerkezetet befújták betonnal. Az új Stonehenge egyik nagy előnye, hogy a látogatók teljes egészében bejárhatják, magyarázta Geoff Austin, az Auckland Egyetem geofizika professzora. "Az eredetit elég nehéz megérteni és manapság nem is engedik az embereket a kövek közelébe, ezért ez hasznosabb" - mondta.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások