StarOffice lesz a százdolláros laptopokon

StarOffice lesz a százdolláros laptopokon

2005. február 18. 20:59, Péntek
Scott McNealy, a Sun elnök-vezérigazgatója a világ különböző részeiből meghívott oktatók előtt ígéretet tett, hogy a tervezés alatt álló százdolláros noteszgép minden példányához mellékelik a cég StarOffice irodai alkalmazáscsomagjának egy példányát.

McNealy ígérete Nicholas Negroponte projektkoordinátorral folytatott telefonbeszélgetésben hangzott el, aki MIT Media Lab cég elnöke. Negroponte üdvözölte, hogy a Sun csatlakozik az AMD, a Google, a Motorola, a Samsung és a News Corp. cégekből álló neves fejlesztői csoporthoz. "Épp ilyen elkötelezett részvevőkre van szükség ahhoz, hogy ez a projekt igazán beinduljon" - mondta. "Lelkesítő látni, mennyire sikeres ez a kezdeményezés a Sun és más vállalatok, valamint számos magánszemély és kormányszerv körében. Ezzel fontos lépést tettünk céljaink megvalósítása és a digitális szakadék áthidalása felé."

McNealy a Negroponte elnöknek tett felajánlását a 2005. évi Oktatási és Kutatási Világkonferencia utolsó napját megnyitó beszédében jelentette be, és hozzátette, hogy a Sun a szükséges eszközök és technológiák elérhetővé tételével kívánja segíteni azokat, akik a szakadék másik oldalán rekedtek. "Egyik területen sem olyan széles és mély a digitális szakadék, mint éppen az oktatás területén" - említette. "A jómódban élők aránytalanul jobb minőségű oktatásban részesülnek, mint a hátrányos helyzetűek. A különbségeket - azok további növelése helyett - csökkentenünk kell. Mivel a jobb anyagi körülmények között élőktől nem lehet elvárni, hogy ne használják ki azonnal az új technológia adta lehetőségeket, de még azt sem, hogy legalább lassabb ütemben vegyék át azokat, számomra nyilvánvaló, hogy a szűkösebb körülmények között élők minél szélesebb körében kell az új technológiákat elérhetővé tennünk" - hangoztatta McNealy.

Ezután McNealy az oktatásügyből vett példákkal illusztrálta, hogyan lehetnek a technológia legújabb vívmányai segítségünkre a digitális szakadék megszüntetésében. "A tankönyvek népszerűsége egyértelműen csökken" - mondta McNealy. "Az átlagos tankönyv ára már meghaladja a száz dollárt, így ezek fölött nem csoda, hogy eljárt az idő. A jövő egyértelműen a webes tanfolyamoké. A költséges szoftverrendszerek, amelyek a felhasználó szervezetet az alapszoftverektől az alkalmazásokig egyetlen gyártóhoz kötik, szintén nemkívánatosak" - folytatta. "A nyílt forráskódú termékek - mint például az OpenSolaris és a Firefox - jelentik a jövőt. "Mi nem a könyvtárat vagy az osztálytermet akarjuk automatizálni, hanem az egész rendszert" - jelentette ki, majd a következő gondolattal zárta előadását: "Mi nem elégszünk meg azzal, hogy egyetlen fiatal se maradjon le. A célunk, hogy egyetlen fiatalt se hátráltassunk azzal, hogy nem tesszük meg, amit megtehetnénk."

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások