TDK védőréteg lesz a Blu-Ray lemezeken

TDK védőréteg lesz a Blu-Ray lemezeken

2005. február 23. 22:55, Szerda
A Durabis fantázianevű különleges eljárásnak köszönhetően a TDK lehet az első olyan optikailemez-gyártó cég a világon, amelyik védőkazetta nélküli Blu-ray diszkeket dob piacra.

A TDK által kifejlesztett réteg, a Durabis különösen ellenállóvá teszi a külső behatásokkal szemben az írható optikai adathordozókat, azaz lehetővé teszi, hogy a korongok ellenálljanak a por, a piszok és a karcolások ellen. A Durabis név két angol szóból származik, ezek a Durability (ellenálló képesség) és a Shield (védelem). A japán cégnek már nem ez az első hasonló próbálkozása ezen a területen, korábban már több ilyen réteget is kifejlesztett. 2002-ben például a vállalat piacra dobta a ScratchProof-eljárással készült első DVD-lemezeit.


A TDK a Blu-Ray Szövetség (BDA) egyik alapító tagja és fontos szerepet tölt be a kezdetben 25 GB-nyi adat tárolására képes lemezek kifejlesztésében. A Blu-Ray diszkek felhasználhatók lesznek digitális videórekorderekben, számítógépekben és adatmentő rendszerekben. A későbbiekben a korongok tárolókapacitása elérheti akár a 100 GB-ot is.


A japán vállalat szerint azonban az adattároló vonalak közötti nagyon kis távolság és az ebből is adódó nagyon nagy adattárolási sűrűség új kihívások elé állítja a cégeket, hiszen emiatt a stabilitás és a pontosság nem szenvedhet csorbát. Mivel egy Blu-Ray korong mindössze 0,2 mm vékony adathordozó rétege nagyon közel van a felső réteghez, így a por, a piszok vagy éppen a karcolások komolyabban károsíthatják ezeket a lemezeket és nagyobb zavarokat okozhatnak a felvételekben vagy azok lejátszásában, mint például egy CD vagy egy DVD esetében.


Mikroszkópfelvétel a védtelen (balra) és a Durabisszel védett lemezről

A Durabis segítségével a TDK tájékoztatása szerint az egyes lemezek százszor ellenállóbbak, mint az elődeik. Az új réteg ezenkívül véd az ujjlenyomatoktól és más szennyeződésektől is. A japán szakemberek úgy vélik, hogy már egy kis statikus töltés is elegendő ahhoz, hogy kevesebb por kerüljön, illetve maradjon a lemezek felületén. A TDK azt is reméli, hogy az új eljárás is arra sarkallja majd a vásárlókat, hogy a Blu-Ray szabványt válasszák a HD-DVD helyett.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások