Alapítvány a szabad BIOS bevezetéséért

Alapítvány a szabad BIOS bevezetéséért

2005. március 1. 13:00, Kedd
A Free Software Foundation nevű alapítvány arra szólította fel a gyártókat és a fejlesztőket, hogy tegyék szabaddá a különböző BIOS-ok forráskódját, hogy megindulhasson a nyílt fejlesztés.

A bostoni alapítvány az ingyenes BIOS szoftverek széleskörű elterjesztését és fejlesztését tűzte ki célul, mivel szerintük a jelenlegi helyzet egyáltalán nem kedvez a számítógépek alapvető funkcióit kezelő alkalmazások fejlesztésének. A széles körben elterjedt BIOS-ok ugyanis egy-egy PC-gyártó, vagy erre szakosodott vállalat - mint például a Phoenix - kezében vannak, így egyedül ők határozzák meg a fejlesztés menetét, és az újabb verziók megjelenésének időpontját. A Free Software Foundation ugyanakkor azt szeretné, ha teljes mértékben szabaddá válna a BIOS fejlesztése, ami egyben azt is jelentené, hogy érvényüket vesztenék a telepítésüket és használatukat korlátozó jelenlegi szabályok.

Richard Stallman, az alapítvány elnöke Brüsszelben tartott beszédében elmondta, hogy bár jelenleg is léteznek ingyenes BIOS változatok - mint például a LinuxBIOS - mégis rendkívül fontos, hogy a PC-klónok, tehát az asztali és hordozható számítógépek terén általánossá váljon ez a gyakorlat. "A BIOS telepítésének pontos menetét számos esetben szinte titokként kezelik. A gyártók többsége a mai napig nem volt hajlandó részletes információval szolgálni a szoftver telepítését, vagy felépítését illetően. Néhány asztali számítógép ugyan képes ingyenes BIOS-t futtatni, de a laptopok esetében ez nem lehetséges" - jelentette ki Stallman.

A LinuxBIOS fejlesztése 1999-ben indult, de az eredeti szoftvert lecserélő alkalmazás csak bizonyos AMD alaplapoknál használható. Érdekességként említik, hogy az Intel is dolgozik saját megoldásán, és a vállalat ígérete szerint hamarosan az Intel processzorra épülő számítógépeknél is igénybe vehetjük majd a nyílt forráskódú BIOS szolgáltatásait.

A Free Software Foundation felhívása szerint most az a legfontosabb, hogy minél előbb tisztázzák a telepítéssel kapcsolatos kérdéseket, illetve, hogy minél többen vásároljanak a nyílt BIOS-ok telepítését lehetővé tévő alaplapokat. Legalább ugyanilyen fontos azonban, hogy a felhasználók meggyőzzék a nagyvállalatokat - az Intelt, és a többi gyártót - a szabad BIOS jelentőségéről és előnyeiről.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások