Petíció a Visual Basic 6 támogatása érdekében

Petíció a Visual Basic 6 támogatása érdekében

2005. március 16. 12:47, Szerda
Több mint száz, a Microsoft fejlesztői csomagját használó fejlesztő írta alá a szoftveróriásnak átadott petíciót, amelyben a Visual Basic 6 támogatásának meghosszabbítására kérik a vállalatot.

A fejlesztők - akik szinte kivétel nélkül a Microsoft Most Valuable Professional program tagjai - azt állítják, hogy a vállalat döntése, miszerint megszűntetik a Visual Basic 6 alap támogatását, rendkívül kényelmetlen helyzetbe sodorna több millió szakembert, akik nem ismerik az új programozási nyelveket. A Microsoft nemrég jelentette be, hogy megszűnik a fejlesztői csomag alap, díjmentes támogatása, ami magában foglalja a kritikus biztonsági hibák javítását is. A tervek szerint a támogatás - a megfelelő díj befizetése ellenében - további három éven át lesz elérhető.

A fejlesztők nagy része azonban arra igyekszik rávenni a vállalatot, hogy hosszabbítsa meg az ingyenes támogatást, mi több, a Visual Basic.Net mellett folytassa a régebbi verzió fejlesztését. "Egy újabb, COM-alapú Visual Basic megjelenése egyértelmű bizonyítéka lenne annak, hogy a Microsoft továbbra is elkötelezett az alap Visual Basic iránt, és egyben jelentős segítséget nyújtana azoknak, akik már tervbe vették a .Net rendszerre történő átállást. Az átállás időpontjának meghatározása a vásárló saját döntése kell hogy legyen" - áll a petícióban.

Sokak szerint azonban ez az átállás korántsem lesz ilyen könnyű, mivel a .Net rendszer elsajátítása ugyanolyan vesződséggel jár, mintha egy teljesen új programozása nyelvet szeretnénk megtanulni. "A .Net verzió csak nevében Visual Basic. Minden egyes vállalat, vagy egyéb szervezet kénytelen befagyasztani eddigi fejlesztését, és az alapoktól kezdve újra fel kell építeniük a kódot" - áll Rich Levin nemrég közzétett blogjában.

Az átállás lassúságát jelzi, hogy a felmérések szerint az észak-amerikai fejlesztők csaknem fele - mintegy 45 százalékuk - továbbra is ragaszkodik a Visual Basic 6-os, vagy még annál is korábbi verziójához, és mindössze 34 százalékuk használja a Visual Basic.Net csomagot. Ez meglehetősen nagy számot takar, mivel az észak-amerikai fejlesztők 54 százaléka használta már életében a Visual Basic valamely verzióját.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások