Keveset fogyaszt az Intel 65 nanométeres processzora

Keveset fogyaszt az Intel 65 nanométeres processzora

2005. március 17. 13:14, Csütörtök
A processzorgyártó fejlesztés alatt álló 65 nanométeres chipje a napokban felbukkant hírek szerint 43,5 százalékkal kevesebbet fogyaszt, mint a jelenleg kapható Pentium 4 processzorok.

Klikk ide!
Klikk a nagyobb változathoz
A hír a tajvani DigiTimes oldalán jelent meg, amely cikkében egy szintén tajvani alaplapgyártóra hivatkozva jelentette ki, hogy a Cedar Mill kódnevű processzor mindössze 65 wattot fogyaszt. Az internetes híroldal információi szerint a közelebbről meg nem nevezett alaplapgyártó betekintést nyert a processzorgyártó titkos útitervébe, így a kedvező fogyasztásról szóló adat egyenesen a processzorgyártótól származik. A Cedar Mill a jelenlegi útiterv szerint a következő év elején jelenik meg, és amennyiben a hír igaznak bizonyul, nagy kihívást jelent majd az AMD számára, amely a csúcskategóriás asztali processzorok terén éppen az alacsonyabb fogyasztás révén tett szert nagy népszerűségre a vásárlók körében.

Az Intel saját adatai szerint a jelenleg forgalomban lévő Prescott magos Pentium 4 processzorok fogyasztása 115 watt, amely mellett a 65 watt eltörpül - egyes szakértők szerint ez arra utal, hogy a vállalat mérnökei végre rájöttek, mi vezetett a fogyasztás drasztikus emelkedéséhez. A 90 nanométeres Prescottok ugyanis a 130 nanométeres Pentium 4 chipeknél is többet fogyasztottak, így megdőlt az a szépen hangzó elmélet, miszerint a csíkszélesség csökkentése szükségszerűen maga után vonja a fogyasztás és a hőtermelés csökkenését.

A következő negyedévben megjelenő ikermagos Pentium D processzor - kódnevén Smithfield - ráadásul még ennél is többet, 130 wattot fogyaszt, bár ez nem is olyan vészes, ha azt nézzük, hogy a processzor két 90 nanométeres Prescott magból áll. Tajvani források állítása szerint a következő év első negyedévében megjelenő Presler - ami szintén 65 nanométeres technológiával készül - szintén 130 wattot fogyaszt majd. A Presler szintén ikermagos processzort takar, de a két processzormag itt már külön rendszerbuszt kap, ellentétben a Smithfielddel, ahol a két mag megosztozik az erőforrásokon.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások