A WHO korlátozná a szoláriumhasználatot

A WHO korlátozná a szoláriumhasználatot

2005. március 18. 20:42, Péntek
A WHO szerint az európai fiatalok körében elterjedt divat szoláriumokban napbarnított külsőre szert tenni még mielőtt kitették volna magukat a nyári napfénynek; ez akár egy évtizeden belül is járványos méreteket öltő bőrrákos megbetegedésekhez vezethet.

A WHO a 18 év alattiak esetében betiltatná a szoláriumágyak és -lámpák használatát. Mindenki más esetében pedig javasolná a tartózkodást használatuktól a rákos megbetegedés kockázata miatt. A WHO a rákos megbetegedések és a szolárium használata között közvetlen kapcsolatot feltáró legújabb kutatásokra alapozva tette meg felhívását a szabályok szigorítására. A szolárium rendszeres használata a rákos bőrfelületek eltávolítása miatt maradandó nyomokat hagyhat, illetve rosszindulatú melanoma kialakulása esetén halált okozhat.


Észak-Európában a szoláriumba járók mintegy 25 százalékát adja a 16 és 24 év közötti korcsoport. A több milliárd dolláros szépségipar által népszerűsített szoláriumstúdiók különösen népszerűek a nyugat-európai fehérbőrű lakosság körében, de egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert Kelet-Európában is. A fiatal nők körében elterjed szokássá a nyaralás előtti lebarnulás szoláriumban azzal a céllal, hogy megvédjék magukat a leégéstől, a napszúrástól. Ez az elképzelés tévedésen, ismerethiányon alapul.

A világon minden harmadik rákeset a bőrrel és a túlzott napsugárzással kapcsolatos. Évente 132 ezer rosszindulatú melanoma, és több mint kétmillió más egyéb bőrrákos megbetegedés történik világszerte. Norvégiában 1960 óta több mint háromszorosára nőtt, az Egyesült Államokban pedig 1975 óta megduplázódott a legveszélyesebb melanoma megbetegedések évi gyakorisága.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások