Az Intel megkezdte a 64 bites Pentiumok forgalmazását

Az Intel megkezdte a 64 bites Pentiumok forgalmazását

2005. március 21. 13:07, Hétfő
A processzorgyártó a mai napon kezdte meg az új 64 bites asztali processzorok hivatalos forgalmazását - a Pentium 6xx sorozat tagjaként négy 90 nanométeres chip kerül a boltokba.

A vállalat közleménye szerint az új processzorok mindegyikét 2 MB másodszintű gyorsítótárral látják el, amely jótékonyan hat majd a chipek sebességére, különösen a gyorsítótárra érzékeny alkalmazások esetében. A vállalat emellett a Pentium 4 Extreme Edition legújabb változatát - amely szintén 90 nanométeres gyártástechnológiával készül - is a hivatalos árlistához csatolta. A Pentium 4 630, 640, 650 és 660 jelzésű processzorok 3, 3,2, 3,4, illetve 3,6 GHz-es órajelen futnak, és mindegyikük támogatja a 800 MHz-es front side buszt - mind a négy processzor a Socket 775 foglalatba illeszkedik.

Amint az a korábbi nyilatkozatokból kiderült, a 6xx sorozat tagjai tartalmazzák az EM64T névvel illetett 64 bites kiterjesztést, amellyel a vállalat lényegében az AMD sikeresnek bizonyult megoldását koppintotta le. Szintén a nagy rivális megoldására emlékeztet, hogy az új processzorok magukban foglalják az Intel SpeedStep technológiáját, amely dinamikus órajel-szabályozás révén hivatott csökkenteni a processzorok fogyasztását és a villanyszámlát. Az új chipek támogatják továbbá a "No Execute", illetve "Data Execution Prevention" néven ismert eljárást, amely a féregvírusok ellen nyújt alapvető védelmet. Ennek bekapcsolásához a Windows XP második javítócsomagjára, vagy a technológiát támogató Linux disztribúcióra van szükség.


Az új Pentium 4 Extreme Edition - amely 3,73 GHz-es órajelen fut - az Extreme Edition család első olyan tagja, amely 90 nanométeres csíkszélességgel készül, és 2 MB másodszintű, valamint szintén 2 MB harmadszintű gyorsítótárat foglal magában. A gyorsítótárak növekedése azonban árán is meglátszik: az új processzor 999 dolláros áron kerül forgalomba. A vállalat ígérete szerint az Extreme Edition soron következő tagja - amely a következő negyedévben várható - már nem tartalmazza nevében a 4-es jelzőt, mivel az új processzor már az ikermagos processzorra épül. Bár az ikermagos processzor valójában két Pentium 4 Prescott magot tartalmaz, a vállalat láthatóan igyekszik megkülönböztetni soron következő fejlesztéseit a jelenlegi vonaltól.




Az idei év második negyedévében az Intel várhatóan több újdonsággal is előrukkol majd: erre az időszakra teszik az ikermagos Pentium D, a 3,8 GHz-es Pentium 4 670, valamint a vállalt virtualizációs technológiáját is támogató Pentium 4 5xxx processzorok megjelenését.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások