Törli az AFP-s tartalmakat a Google

Törli az AFP-s tartalmakat a Google

2005. március 22. 23:58, Kedd
Bármennyire is jó szolgáltatás a Google News, az AFP francia hírügynökségnek egy ideje már szálka volt a szemében. A múlt héten beperelte a keresőt, és a Google a tartalmak eltávolítása mellett döntött.

Még nem tudni, hogy rendeződik az AFP francia hírügynökség és az online kereső közötti vita. A probléma a világ egyik legnépszerűbb internetes keresőjét üzemeltető cég Google News szolgáltatásával van, mely által mindenki egy helyen találhatta meg az őt érdeklő terület híreit. A szolgáltatás ehhez átnézi a világ hírügynökségeinek és vezető napi-, heti- és havilapjainak az oldalait és kilistázza az ezeken talált, a felhasználó által keresett szó vagy fogalomhoz legjobban illő találatokat. Az internetezők így időt takaríthatnak meg és a kívánt linkekre kattintva, pár másodperc alatt elérhetik az őket érdeklő hír vagy cikk oldalát.

Azonban bármennyire is felhasználóbarát szolgáltatás a Google News, az AFP nem nézte jó szemmel szerzői jogai megsértését, ezért pár napja be is perelték a webes keresővel nagy hírnévre tett céget. A francia hírügynökség többek között azt követelte a hírportáltól, hogy fizessen részére 17,5 millió dolláros kártérítést, távolítsa el a linkeket és más hivatkozásokat és hogy a jövőben ne hozza nyilvánosságra sem közvetlen, sem közvetett formában az AFP híreit. A Google jelenleg azon fáradozik, hogy eltüntesse a kért információkat.


A Google hírszolgáltatása többezer oldalról gyűjti be a címeket és a logókat

Persze itt a probléma a szolgáltatás lényegével van, mert ugyanezen alapon az összes weboldal felléphetne a hírek bevezetőjét és logóját is közlő hírgyüjtő szolgáltatásokkal szemben. Tehát a valódi kérdés az, hogy elnézik e a nagy hírügynökségek és más hírtermelő lapok az automatizált, belőlük élő, de nekik vissza reklámbevételt nem juttató hírgyűjtőket. Ilyen Magyarországon is található jópár, és néhány éve a legnagyobb hazai portál be is akarta tiltatni a mélylinkelést arra hivatkozva, hogy a főlapot elkerülő látogatók miatt bevételkiesés éri őket - ami bizonyára a reklámok kihagyása és a navigáció megtörése miatti kattintási szám csökkenése miatt meg is állja a helyét.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások