Adatlopásért 380 millió dollárra büntették a Toshibát

Adatlopásért 380 millió dollárra büntették a Toshibát

2005. március 24. 10:01, Csütörtök
A bíróság kötelességmulasztás és üzleti titkok eltulajdonításában találta bűnösnek a Toshibát, és 380 millió dollár kártérítést ítélt meg a főleg memóriakártyákat gyártó Lexar Media cégnek.

Eric Whitaker, a kaliforniai központú Lexar igazgatótanácsának elnöke az ítélet kihirdetése után nem sokkal elmondta, hogy a Toshiba az üzleti titkok megsértése miatt tartozik kártérítéssel, mivel egyes információk felelőtlen kezelésével sokat rontott a vállalat helyzetén. "Az ítélet szerint a Toshiba - őszinte bizalmunkra építve - titkos üzleti információkra tett szert, majd konkurens cégekkel kötött partneri szerződéseket, és átadta nekik ezen információkat" - jelentette ki Whitaker.

A memóriakártyákat gyártó cég - amely számítógépekbe és digitális kamerákba szánja termékeit - külön pert indított a Toshiba ellen, mégpedig a tisztességtelen üzleti lépések miatt, és további lépéseket vár a bíróságtól. Ez az ügy április 13-án, újabb meghallgatásokkal folytatódik majd. A vállalat másik, szabadalomsértési ügyben indított pere szintén tovább folytatódik, és várhatóan jóval tovább tart, mint a most lezárult ügy. Ebben a Lexar több mint tíz szabadalom megsértésével vádolta meg a Toshibát, így - amennyiben a japán óriást ismét bűnösnek találják - újabb vaskos büntetésekre lehet számítani.

A Toshiba szóvivője Tokióban nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben, és a vállalat részéről csak annyit árultak el az újságíróknak, hogy a végleges álláspont kialakítása előtt még részletesen átnézik a bíróság ítéletét. Ezen ítélet alapján a Lexar várhatóan arra kéri majd a bíróságot, hogy korlátozza, vagy ideiglenesen tiltsa be a Toshiba termékeinek forgalmazását az Egyesült Államok területén. Ez érintené a vállalat NAND típusú flash chipjeit, a CompactFlash, a Secure Digital, valamint az xD Picture Card termékeket. Azt egyelőre nem árulták el, hogy erre a lépésre mikor kerülne sor.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások