2004-ben szinte végig sebezhető volt az Explorer

2004-ben szinte végig sebezhető volt az Explorer

2005. március 28. 23:11, Hétfő
Bár a Mozilla és a Microsoft a Firefox, illetve az IE biztonságán vitatkozik, egy belga kutatócég szerint a szoftveróriás böngészője a tavalyi évben szinte végig sebezhető volt a támadásokkal szemben.

A Brüsszelben székelő ScanIT adatai szerint az Internet Explorer a 2004-es év 98 százalékában, azaz 7 nap kivételével mindvégig támadható volt, és valamilyen sebezhetőség végig kellő támpontot kínált a kártevőknek. A Microsoft böngészőjével szemben a Firefox mindössze 15 százalékban volt támadható. A kutatócég az arány megállapításánál azt vette alapul, hogy mennyi idő állt rendelkezésre a támadóknak egy-egy sebezhetőség kihasználásához, vagyis mennyi idő telt el a biztonsági hibák nyilvánosságra hozatala, illetve azok befoltozása között. Ezen időszakokat összeadva a vállalat végül megállapította a teljes értéket, ami jókora eltérést mutat a két böngésző között.

"Az Internet Explorer esetében mindössze egyetlen olyan időszak volt, amelyben nem volt tudomásunk újabb befoltozatlan biztonsági résről - ez az időszak október közepére esett. Ez azt jelenti, hogy egy időben frissített böngésző a tavalyi év 98 százalékában támadható volt" - áll a ScanIT jelentésében.

Mintegy 200 napig - az év napjainak 54 százalékában - jelen volt valamilyen féreg, vagy egyéb vírus, amely a Microsoft böngészőjének egy ismert, még nem javított sebezhetőségét használta ki. A Mozilla böngészője viszont mindössze 54 napon át volt támadható - az év napjainak 15 százalékában - és a cég nem talált olyan időszakot, amelyben a távoli támadók a böngésző egy ismert, addig még be nem foltozott sebezhetőségét használhatták volna ki.

A vállalat jelentése azonban kihangsúlyozza, hogy a nagy eltérés többek között a vírusírók döntésének eredménye, akiknek többsége még mindig a Microsoft böngészőjét célozza meg kártevőivel. "A 2004-es évben a támadók nem a Mozilla böngészőjét tekintették elsőrendű célpontnak" - áll a jelentésben. "Az idei évben azonban ez megváltozhat, és a Firefox népszerűségének növekedése könnyen kiválthatja a vírusírók fokozott figyelmét, ami a nyilvánosságra kerülő biztonsági hibák számának növekedését eredményezheti."

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások