Egyre támadhatóbb lesz a Firefox?

Egyre támadhatóbb lesz a Firefox?

2005. március 29. 20:26, Kedd
Ugyan az alternatív böngésző népszerűsége immár hónapok óta töretlen, ám egyre nagyobb a vita a szakértők között arról, hogy valóban annyira biztonságos-e a program, mint ahogy azt a fejlesztői és a felhasználók állítják?

A Mozilla Alapítvány azt szeretné, hogy az általa fejlesztett Firefox alternatív internetes böngésző-program piaci részesedése az idei esztendő végére elérje vagy akár meg is haladja a tíz százalékot. Mindez azt jelentené, hogy a Firefoxot használók tábora gyakorlatilag az év végére megduplázódna. Egyre több számítástechnikai biztonsági szakember véli azonban úgy, hogy a töretlen népszerűség egy idő után lehet, hogy már egyfajta átok lesz a Firefoxot fejlesztő programozók számára.

A Symantec vezetője, John Thompson szerint az egyre növekvő népszerűség miatt egyre több biztonsági hibára derül majd fény, mivel a hackerek számára már érdemes lesz ilyen rések után kutatni. John Donovan, a Symantec Ausztrália munkatársa nemrég egy tanulmányt készített, amelyben a Firefox és az Internet Explorer biztonságosságát hasonlította össze. A tanulmány végeredménye az előzetes vélemények tükrében meglepő és megdöbbentő volt: a szakember a Microsoft szoftverében 13 biztonsági rést talált, míg a Mozilla Alapítványéban 21-et. Donovan úgy véli: a Firefoxnak ugyanannyi biztonsági hibája van, mint más programoknak.

Utóbbi véleményt azonban cáfolta a Mozilla Alapítvány elnökasszonya, Mitchell Baker, aki szerint a növekvő népszerűség ellenére egyre nagyobb gondot fordítanak a biztonságra is. Azt ugyanakkor az alapítvány vezetője is elismerte, hogy senki sem tökéletes. A Firefox titka Baker szerint abban rejlik, hogy nem épül be az operációs rendszerbe, mint például az Internet Explorer a Windowsba, ezenkívül az önkéntes fejlesztők már a stabil, végleges változat megjelenése előtt heteket töltöttek a még felderítetlen hibák kinyomozásával és kijavításával. Emellett a Firefox nem "ajánlja" az ActiveX-vezérlők használatát sem.

Mindenesetre a Mozilla Alapítvány fejlesztőcsapata néhány nappal ezelőtt kénytelen volt kiadni egy, egyszerre két biztonsági hibát is orvosoló javítást.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások