Késik az FVD bemutatkozása

Késik az FVD bemutatkozása

2005. március 31. 12:42, Csütörtök
Elfogadták a tajvani DVD-utód formátum specifikációit. Ugyan az eredeti ütemtervhez képest csúszik a Forward Versatile Disc (FVD) program, ám így is nagy az érdeklődés az új szabvány iránt.

Mint ismeretes, a DVD formátum "utódja" címért már egy ideje dúl a harc - többek között a Blu-Ray Szövetség és a HD-DVD konzorcium között, habár mostanában megjelentek a megegyezés jelei is. Ázsiában azonban több ország is úgy döntött, hogy nem várja meg a küzdelem kimenetelét, hanem kifejleszti a saját DVD-utód adattároló technikáját. Így tett Kína (EVD) és Tajvan is, utóbbi FVD-nek nevezte el a szabványát.

Az új formátumot fejlesztő cégek legfőbb célja az volt, hogy olcsó alternatívát tudjanak kínálni a DVD-vel, illetve a HD-DVD-vel és a Blu-Rayjel szemben. Ez úgy valósulhat meg, hogy a tajvani gyártók így megspórolják a DVD Forum nevű szakmai szervezet által kiszabott, a hardver- és a szoftvereszközöket egyaránt terhelő licencdíjakat.


A fejlesztésben résztvevő Ipari Technológiai Kutatóintézet (ITRI) és az Optoelektronikai és Rendszer Laboratórium (OESI) bejelentette, hogy elfogadták az FVD első specifikációit. A Forward Versatile Discek átmérője a CD-knél és a DVD-knél már megszokott 12 centiméter lesz, és az adatok írásához, illetve az olvasásához 650 nanométeres hullámhosszú vörös lézert használnak, éppen úgy, mint a DVD-k esetében. Eltérés azonban, hogy az egyes adattároló sávok egymáshoz közelebb helyezkednek el, így egy FVD-lemezre elméletileg 6 GB-nyi adat fér fel.

Két adattároló réteggel az adattárolási kapacitás 11 GB-ra növelhető és így egy 135 perc hosszú, 1920x1080 pixeles felbontású film számára is van hely egyetlen lemezen. Az ITRI és az OESI előzetes becslése szerint egyébként egy FVD-lemez tizedannyiba fog kerülni, mint egy HD-DVD diszk. Az adatokat a Microsoft Windows Media Video (WMV) 9 és Windows Media Audio (WMA) 9 formátumba lehet kódolni. Ezeknek a formátumoknak a licencösszegei ugyanis jóval olcsóbbak, mint az általánosan használt MPEG-szabványok után fizetendő díjak.


Az első FVD-lejátszókat a BenQ, a Liteon és a Ritek, míg az első FVD-lemezeket az Optodisc és a Prodisc fogja piacra dobni. Az első Forward Versatile Discen megjelenő tartalom tajvani lesz, így hat tajvani játék- és három dokumentumfilm lesz ebben a formában elérhető. A filmeket, a nyersanyagokat és a lejátszókat együtt mutatják be az idén áprilisában megrendezendő Digital Electronic Life Show nevű kiállítás keretében Taipeiben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások