Mégsem fizet büntetést a Blaster féreg készítője

Mégsem fizet büntetést a Blaster féreg készítője

2005. március 31. 14:23, Csütörtök
Jeffrey Lee Parson, a hírhedt Blaster féreg tinédzserkorú készítője nem köteles megtéríteni a Microsoft által korábban követelt 500 ezer dolláros kártérítést, miután az óriáscég lemondott ezen igényéről.

A vállalat bejelentette, hogy a korábbi elgondolással ellentétben mégsem követelik a büntetés kifizetését, mivel úgy döntöttek, hogy pénzbüntetés helyett inkább közösségi munkára kötelezik a fiatalembert. A minnesotai Parson - akit 48 ezer számítógép megfertőzésével vádoltak és ítéltek el - az új követelés értelmében másfél évet tölt börtönben, amit 225 óra közmunka, majd a korábbi ítéletből származó további 100 óra közmunka követne.

A döntés joga Marsha Pechman bírónő kezében van, aki a napokban dönt arról, hogy ellátja-e kézjegyével az új dokumentumot. Ez egyben azt is jelentené, hogy Parson a büntetés letöltése után három évig fokozott ellenőrzés alatt áll.

A jelek szerint a Microsoft, amely a másik féllel kötött megállapodás részeként mondott le a jelentős kártérítésről, elégedett az ítélettel, és belegyezik az új feltételekbe. "Véleményünk szerint a közmunka nagyobb hatás fejt ki Parsonra, mint a pénzbüntetés" - írta körlevelében Tim Cranton, aki a szoftveróriást képviselte a tárgyalásokon.

A fiatalember még tavaly ismerte be tettét, és elmondta, hogy a 2003 közepén felbukkant vírus kifejezetten a Microsoft számítógépeit célozta meg. Az általa kibocsátott vírus a Blaster eredeti változatán alapult, amelynek módosításával Parson közel 50 számítógépet tört fel, ahonnan elindulhatott a nagyobb támadás. A vírus B vagy teekid változata végül több mint 48 ezer számítógépet fertőzött meg, amely ugyan eltörpül az eredeti változat által végbevitt pusztítás mellett, mégis jelentős bűncselekménynek számít.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások