Megduplázza kapacitását a Gmail

Megduplázza kapacitását a Gmail

2005. április 1. 18:03, Péntek
A Google bejelentette, hogy a Gmail levelező szolgáltatás keretében létrehozott postafiókok kapacitását egy éven belül másodszor növelik, ezúttal a duplájára, azaz 2 GB-ra, amelynek révén várhatóan tovább fokozódik az amúgy is kiélezett verseny.

A vállalat tervét Georges Harik, a Gmail részleg termékmenedzsere jelentette be, hozzátéve, hogy ez csak az ingyenes szolgáltatás esetében jelenti a felső határt, ugyanis az előfizetők még ennél is nagyobb tárhelyhez juthatnak. "Mindenképpen kész tervvel akartunk előállni arra az esetre, ha a felhasználók kifutnak a rendelkezésre álló tárhelyből. Nem szeretnénk, ha ügyfeleink a kapacitás végleges volta miatt aggódnának" - indokolta a lépést Harik.

Szakértők szerint a Google döntése a levelezők azon kis csoportjának érdekeit szolgálja, akik számos anyagot tárolnak postafiókjaikban, és jobban megbíznak az online tárolásban - amely egyre olcsóbb lesz - mint a helyi háttértárolókban. A végső cél az előre felállított korlátok megszűntetése, amely végképp feloldaná a kapacitás véglegessége miatt aggodalmakat, és jobban alkalmazkodna a felhasználók igényeihez.

A Google pontosan egy évvel ezelőtt, 2004. április elsején jelentette be, hogy a jövőben egy gigabájtos tárhelyet kínál a levelező szolgáltatáson belül. Akkor sokan áprilisi tréfának vélték a bejelentést, de rövid időn belül kiderült, hogy a vállalat nagyon is komolyan gondolja a dolgot, sőt, a felhasználói igények felmérése után még ennél is többre hajlandó. A meglepő döntés óriási versenyt indított el, és egyre több szolgáltató jelentette be, hogy drasztikusan megnöveli a levelezők számára biztosított tárhelyet.

Harik elmondása szerint a Gmail első éve fényes sikerrel zárult, és messze túlhaladta a várakozásokat. A személyiségi jogok miatti aggodalmak nem okoztak fennakadást, és az óriásinak tűnő tárhely hamarosan meggyőzte a felhasználókat. Mára azonban kiderült, hogy a gigabájtos korlát sem elég, és számos Gmail felhasználó már túlnőtt a szolgáltatás szabta kereteken. "Az egy gigabájtos korlát óriásinak tűnt, de tudomásul kellett vennünk, hogy ez sem jelent megállást. Sokan nagy méretű csatolt állományokat, képeket küldözgetnek, és így hamar kitelik a rendelkezésre álló tárhely" - jelentette ki a termékmenedzser. Hozzátette, hogy a Gmail egyelőre továbbra is béta állapotban marad, és a tervezett új funkciók miatt elhúzódhat a végleges verzió megjelenése.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások